Lucia Popp: Jánošíkova milá, ktorá dobyla operný svet

1269
Lucia Popp

Opera SND uvedie galakoncert LUCIA POPP TRIBUTE.

Ako rodená Slovenka so starými rodičmi štyroch národností hovorila, že je pravou vnučkou starej rakúsko-uhorskej monarchie. Hrdo sa však považovala za Európanku. Kozmopolitku.

Bola krásna, bezstarostná, ľudská a vždy pozitívne naladená. Tajomstvom šťastia sú dobré zdravie a zlá pamäť, tvrdila. Operná diva Lucia Popp bola zo všetkých stránok výnimočná. Ako speváčka i ako osobnosť, zhodujú sa všetci, ktorí ju poznali.

Slovenské národné divadlo si najvýznamnejšiu slovenskú opernú divu 20. storočia uctí v úvode 104. divadelnej sezóny galakoncertom LUCIA POPP TRIBUTE už v sobotu 9. septembra. Opera SND tak pokračuje v tradícii úvodných galakoncertov sezóny venovaných významným osobnostiam operného sveta.

Krásna blondínka z Jánošíka

Pamätáte sa na Jánošíkovu milú Terezu v ikonickom dvojdielnom filme režiséra Paľa Bielika o legendami opradenom zbojníkovi? Áno, to bola Lucia Popp, v tom čase ešte len budúca svetová operná hviezda.

Režisér Paľo Bielik ju do hlavnej ženskej hrdinky obsadil spomedzi množstva uchádzačiek, pretože ho očarila jej vonkajšia i vnútorná krása, hĺbka a čistota jej výrazu. Pôsobila „sťaby zrodená z nektáru lúčnych kvetov“, zdôvodnil.

A hoci Lucia Popp začala po strednej škole študovať medicínu, už po dvoch semestroch vedela, že ju to ťahá skôr umeleckým smerom. Najskôr začala s herectvom, neskôr sa však prihlásila na hudobnú fakultu.

Pedagógov na prijímačkách najskôr nijako neoslnila, dokonca ju ani nechceli prijať, napokon však súhlasili, aby nastúpila do prípravného ročníka. Na svoje želanie sa dostala do triedy vokálnej pedagogičky, koloratúry Anny Hrušovskej.

Obe dámy si vzájomne veľmi porozumeli, a keď Lucia Popp zaspievala 17. apríla 1963 svoju prvú Kráľovnú noci v Čarovnej flaute na doskách Opery SND, celá Bratislava rozprávala o vychádzajúcej hviezde.

Len niekoľko dní po debute, ktorý v Bratislave vzbudil taký rozruch, išla Lucia s mamou na výlet do Viedne. Mladá sopranistka už vtedy mala pri sebe odporúčací list od profesorky Hrušovskej a pevné odhodlanie vyťažiť z výletu za železnú oponu čo najviac. Neváhala ani chvíľu.

„Chcela som ísť do sveta, chcela som slobodu, prejsť hranice, chcela som preč z provincie!“ cituje Luciu Popp v biografii Spomienky na Luciu Popp Ursula Tamussino.

A nemožné sa stalo skutočnosťou. V Štátnej opere vo Viedni Luciu Popp nielenže vypočuli, ale ihneď jej dali elévsku zmluvu. Z výletu do Viedne sa mladučká speváčka už do Československa nevrátila.

Z Viedne do celého sveta

Viedeň ponúkla Lucii Popp to, čo by jej komunistická vlasť nikdy nemohla dať. Otvorila jej cestu do celého sveta. Talent, ktorým oplývala, už nemohol zostať nepovšimnutý. Netrvalo dlho a pri nohách jej ležal celý operný svet. Ako prvá Slovenka stála na pódiách milánskej La Scaly, Metropolitnej opery v New Yorku aj Covent Garden v Londýne.

„Bola prvou opernou speváčkou, ktorá sa dostala na hudobný Olymp. Vďaka svojim hlasovým kvalitám, hereckému nadaniu, inteligencii, muzikalite, pracovitosti bola vyhľadávanou speváčkou významných operných režisérov a veľkých dirigentských osobností dirigentských jej doby,“ hovorí o Lucii Popp jej priateľka profesorka Eva Blahová.

„Jej šťastím bolo tiež to, že svoju štafetu mohla odovzdať aj ďalším úspešným slovenským spevákom, pre ktorých bola určite aj veľkou inšpiráciou. Dodnes je veľkým vzorom mladej speváckej generácie po celom svete. Vždy usmiata, milá, srdečná, krásna, optimistická, taká bola Lucia Popp,“ dodáva Blahová.

Jej priatelia, známi a všetci, ktorí mali česť ju spoznať alebo s ňou spolupracovať, ju vyzdvihovali nielen vďaka úžasnému talentu, ale aj vďaka jej úprimnej a priateľskej povahe.

„Keď sme spolu stáli na javisku a spievali, ona do toho vniesla toľko krásy, že bola radosť stáť vedľa nej! Som jej nesmierne vďačný, že po roku 1989 prišla do Bratislavy, aby na doskách SND si spolu s nami, sólistami Opery SND, zaspievala a ukázala nielen krásu v hlase, ale aj svoju človečenskú krásu. Lucia Popp, spomíname na teba a v duchu ťa objímame, lebo si v nás a v našich srdciach zanechala strašne veľa krásy,“ spomína na opernú divu jej kolega Peter Dvorský.

Príďte si spolu s Petrom Dvorským zaspomínať na Luciu Popp do Opery SND už v sobotu 9. septembra. Galakoncert LUCIA POPP TRIBUTE zaznie pod taktovou medzinárodne uznávaného českého dirigenta Tomáša Netopila. Program koncertu je zostavený z árií, scén a piesní W. A. Mozarta a R. Straussa, ktoré zaspievajú slovenské a české operné hviezdy ako Simona Šaturová, Jana Kurucová, Adriana Kučerová, Slávka Zámečníková, Kateřina Kněžíková a ďalšie. Vstupenky na www.snd.sk.

Opernú divu Luciu Popp ocenil aj bratislavský župan Juraj Dropa a to Titulom Historická osobnosť regiónu 2022. Bratislavský samosprávny kraj ho udeľuje v rámci každoročných Ocenení výnimočných osobností kraja, ktoré prispeli k jeho rozvoju, či jeho reprezentácii doma a v zahraničí.

Plaketu poprednej svetovej opernej speváčky – sopranistky Lucie Popp nájdete na Úrade BSK vo vestibule na Tabuli historických osobností, ktorá je špeciálnym symbolom uznania a úcty. Návštevníkom a obyvateľom Bratislavského kraja pripomína akú nezmazateľnú stopu v dejinách osobnosti zanechali. Okrem Lucie Popp získali Titul historická osobnosť regiónu aj Eugeň Suchoň, Vladimír Dzurilla, Ján Dérer a Alfréd Wetzler.