Neumyté ovocie či zelenina môže spôsobiť aj vážne ochorenie

180

Každé ovocie a zeleninu treba pred konzumáciou dôkladne umyť. Na neumytom ovocí, ako sú napríklad čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle, konzumovanom priamo z kríka môžu na človeka číhať mnohé parazity. Riziko predstavuje aj kontaminovaná voda, zle umytá alebo vôbec neumytá zelenina a iné plody nachádzajúce sa blízko zeme v záhrade. Upozornili na to lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Dana Kamenická.

Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň podotkol, že parazity na spomínanom ovocí môžu prenášať lesné zvieratá ako napríklad líška. „Pozor treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi – psom, mačkou a inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka,“ dodal Bartoň.

Najznámejším parazitárnym ochorením je podľa verejného zdravotníka a hygienika NÚDCH Michala Adamišina toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom prenosu Toxoplasma gondii je mačka. Tá vylučuje infikované vajíčka, ktoré sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine. „Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma,“ priblížil Adamišin.

Zároveň ozrejmil, že v NÚDCH bolo v posledných piatich rokoch hospitalizovaných deväť pacientov v 12 hospitalizáciách. „V anamnéze ôsmich z nich prevládal kontakt s domácimi zvieratami a šesť pacientov malo očnú formu toxoplazmózy. Ovocie alebo zelenina neboli v anamnéze prítomné,“ doplnil Adamišin.

Ďalším ochorením je napríklad echinokokóza, ktorá sa vyskytuje prevažne na severnej pologuli. „Dôležité je vedieť, že toto ochorenie sa neprenáša z človeka na človeka. V NÚDCH sme v posledných piatich rokoch zaznamenali v súvislosti napríklad s echinokokózou tri hospitalizácie,“ podotkol verejný zdravotník a hygienik.

Lekári odporúčajú po každom kontakte s akýmkoľvek zvieraťom a pred akýmkoľvek kontaktom s jedlom alebo potravinami si ruky umyť vodou a mydlom. Rovnako je dôležité, aby pri manipulovaní s ovocím a zeleninou bolo náčinie pred používaním čisté a umyté. „Počas rastu ovocia a zeleniny a následne ich minimálneho spracovania sa do čerstvých produktov môžu dostať patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať ochorenie a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami,“ uviedol Adamišin.

Zároveň kontaminácia môže byť prechodne prítomná na povrchu alebo preniknúť hlboko dovnútra cez poškodené miesta na povrchu čerstvých produktov. Ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi vo všeobecnosti podľa odborníkov z NÚDCH zahŕňajú napríklad vírus hepatitídy A, norovírus, Clostridium botulinum či Salmonella enterica a Staphylococcus.