Na spomienkovom a pietnom akte v Bratislave sme si pripomenuli 80. výročie SNP

277

Slovenské národné povstanie začalo 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom, ako aj snahou byť na strane víťazných spojeneckých mocností druhej svetovej vojny. Centrom povstania bola Banská Bystrica. Nemecké jednotky povstaleckú armádu porazili a v noci z 27. na 28. októbra 1944 časť jej jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja. Partizáni pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny sovietskymi, rumunskými a česko-slovenskými vojskami na jar 1945.

Na spomienkovom a pietnom akte pri príležitosti 80. výročia SNP sme si pripomenuli vypuknutie Slovenského národného povstania.

„Účastníci SNP nám zanechali odkaz, že slobodu a demokraciu musíme chrániť a nenechať si ju nikým vziať. Naše dnešné rozhodnutia ovplyvnia to, aké Slovensko zanecháme budúcim generáciám. A práve SNP by nám malo byť príkladom, že za hodnoty a spravodlivosť sa treba postaviť. Svet je nastavený tak, že ak spravodliví a dobrí ľudia nebudú robiť nič, zvíťazí zlo,“ vyhlásil Juraj Droba, predseda BSK.