Bratislavská župa otvorila Synagógu v Senci. Po desiatkach rokov ožije umením, hudbou či vzdelávacími aktivitami

754

Po vyše šesťdesiatich rokoch chátrania je Synagóga v Senci nielen komplexne zrekonštruovaná, ale obnovou získala aj plnohodnotný obsah. Premenila sa na kultúrno-komunitné a vzdelávacie centrum pre obyvateľov Senca, ale aj celého Bratislavského regiónu. Rekonštrukciu realizoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v celkovej sume takmer 3,5 milióna eur. Otvorená bola v pondelok 9.9.2024 slávnostným galavečerom.

„Priestor synagógy nesie bohatú históriu, kultúru a duchovnú hĺbku a je dôležité tieto symboly zachovať pre ďalšie generácie. História synagógy siaha do rokov 1905-1906, keď bola postavená podľa plánov staviteľa Jozefa Halzla. Hoci pôvodná židovská komunita v Senci tragicky zahynula počas holokaustu a synagóga bola neskôr degradovaná na sýpku a sklad, dnes opäť slúži ako miesto kultúry a spomienky. Trvalo to dlhých dvanásť rokov kým sme sa od archeologického a pamiatkového výskumu dostali až k otvoreniu,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Dominantou priestoru je veľká sála so vstavanou ženskou galériou, podopieraná elegantnými liatinovými stĺpmi s rastlinnými motívmi. Župa zachovala a obnovila aj výklenok svätostánku s jeho podkovovitým oblúkom a okrúhlym oknom, ktoré pripomína jeho pôvodné miesto. Taktiež sa zachránil dobový drevený kazetový strop, ktorý bol smutne narušený zásahmi minulého režimu. Rekonštrukcia bola komplexná – od výmeny nosných trámov a strešnej krytiny až po obnovu fasády a interiéru. Výnimočným objavom počas prác bola autentická murovaná pec na pečenie macesu a rituálny očistný kúpeľ mikve, ktoré sú skutočnými klenotmi tejto pamiatky. „Záchrana kultúrnych pamiatok, ako je táto synagóga, je záchranou našej kolektívnej pamäte. Hoci to nemáme priamo v kompetencii, tejto úlohy sme sa zhostili s veľkou energiou. A budeme pokračovať ďalej. Odkúpili sme spustnutú synagógu vo Svätom Jure, ktorú rovnako plánujeme zrekonštruovať a otvoriť verejnosti,“ doplnil Juraj Droba.

Dátum otvorenia Synagógy v Senci sa niesol v znamení symboliky a úcty. Práve deň 9. september je Pamätným dňom obetiam holokaustu. V Senci pôsobila viac ako 400-členná židovská diaspóra, ktorá však s narastajúcou arizáciou zo strany nacistického Nemecka, bola zo Senca odvlečená a neprežila. Ich pamiatku bude v átriu za budovou synagógy už navždy pripomínať umelecké dielo, ktorého autorom je Ašot Haas. Myšlienka pamätníka vychádza z Dávidovej hviezdy, kde kľúčovým prvkom sú dva  trojuholníky. Jeden trojuholník je postavený vertikálne, je transparentný a metaforicky pripomína ducha. Vnútri trojuholníka sú viditeľné písmená, ktoré pri istom uhle slnečného žiarenia premietajú samotný text  na druhý trojuholník, kedy spoločne  vytvárajú obraz Dávidovej hviezdy. Obsahom textu na  trojuholníku sú mená ľudí,  ktorí už žiaľ nie sú medzi nami. Ide o hlbokú symboliku, kedy v rámci plochy už nestoja vertikálne, avšak horizontálne.

„Súčasná synagóga však nie je len spomienkou na minulosť. Priestory dostali nový život, zmysel a funkciu. Pôjde o rozličné formáty a žánre nadregionálneho, regionálneho, miestneho i komunitného významu. Budú sa tu organizovať koncerty, festivaly, prednášky, workshopy a vzdelávacie programy pre školy. Súčasťou dostavby synagógy je aj nový prvok – infopavilón – určený predovšetkým na komornejšie voľnočasové programy pre verejnosť a školy. Synagóga však bude mať jednu nosnú líniu, a to vytvorenie koncertnej sály s potrebným zázemím pre nahrávanie, kde je umiestnený špičkový klavír, s využitím výbornej akustiky priestoru. Programová dramaturgia bude tiež zameraná na realizáciu programov s možnosťou videoprodukcií, literárno-hudobných prednášok, aktuálnych spoločenských rozpráv a besied i vzdelávacích programov pre školy,“ povedala riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan.

Pozrite si video:

Slávnostné otvorenie 9. septembra 2024

Vynovená a zrekonštruovaná Synagóga v Senci bola otvorená netradične – umiestnením MEZUZY na vnútorný rám vchodových dverí rabínom Davidom Adrim. Ide o židovský náboženský symbol, obsahuje pergamenový zvitok s biblickými veršami, najmä z knihy Deuteronómium,  ktoré pripomínajú povinnosť plniť Božie príkazy. Mezuza sa zvyčajne umiestňuje na pravú stranu dverí, šikmo, a je zakrytá ochranným obalom. Symbolizuje vieru v jedného Boha a je prejavom židovskej identity, tradície a oddanosti. Je tiež chápaná ako ochranný amulet, ktorý prináša požehnanie a ochranu pre obyvateľov domu.

Počas slávnostného galavečera sa o umelecký zážitok postarali slovenský spevák Robo Grigorov, členovia Bieleho divadla, ktorí predniesli niekoľko zdramatizovaných príbehov zo života seneckej židovskej diaspóry. Špičkovú akustiku hlavnej sály synagógy si vyskúšali a ocenili aj QUARTET PARM v zložení Peter Györi Grossman, Anna Maria D´Almeida, Robert Fischmann a Miroslav Jankech. Spoločne odprezentovali projekt Györiho Grosmanna s názvom Svetlo Porozumenia, ktorý spája a zbližuje ľudí reprezentujúcich rôzne hudobné žánre na jednom pódiu. Nechýbala ani židovská gastronómia a kóšer jedlo.

„Podarila sa úžasná vec. Synagóge v Senci sa vdýchol nový život a darovaný jej bol nový účel. Ústredný zväz sa tomuto úspechu nesmierne teší. Podarilo sa to len vďaka fungujúcemu partnerstvu viacerých subjektov, ale najmä odhodlanosti BSK a jeho vedenia. Nech je tento projekt ukážkou dobrej praxe a nech slúži na inšpiráciu mnohým. Synagóga, i tá aktívna,  neslúži len na oddané modlitby, nevládne v nej ticho, bázeň a pieta. Je to miesto vzdelávania, ale aj spoločenských stretnutí, niekedy dosť hlučných diskusií, preberania spoločenských tém i klebetenia. Ak už nemôže slúžiť pôvodnému účelu, je viac než vhodná aj na kultúrne podujatia, preto sa nesmierne teším, že novú etapu jej aktívneho využitia začneme koncertom,“ uviedol predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda. 

Celý večer sa niesol v znamení festivalu POCTA DEDIČSTVU, čo je aj názov projektu, ktorým ožije synagóga v týchto dňoch. Začína dnes o 19.00 hodine a potom ďalšie dni tohto týždňa. Séria podujatí sa uskutočňuje s podporou maďarsko-slovenského programu INTERREG.

Fotogaléria

Zrekonštruovaný exteriér aj interiér 8.9.2024
Slávnostné otvorenie synagógy 9.9.2024

https://www.flickr.com/photos/vucba/albums/72177720320240645



Foto: Jana Šantavá, Monika Kováčová / BSK