V jesennom Ekocentre Čunovo sa konala Konferencia o novom využití a rozvoji kultúrnych pamiatok v Bratislavskom kraji

144
V novozrekonštruovanom kaštieli v Čunove sa konala Konferencia o novom využití a rozvoji kultúrnych pamiatok v Bratislavskom kraji
V novozrekonštruovanom kaštieli v Čunove sa konala Konferencia o novom využití a rozvoji kultúrnych pamiatok v Bratislavskom kraji

Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s občianskym združením Academia Istropolitana Nova zorganizoval 15. ročník konferencie pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Hlavnou témou konferencie bola obnova kultúrnych pamiatok a ich ďalšie využitie v kontexte rozvoja kultúrneho a verejného života.

Župan Bratislavského samosprávneho kraja, Juraj Droba, zdôraznil význam revitalizácie historických objektov, ktoré môžu slúžiť ako centrá kultúry, kreativity a vzdelávania. Medzi príklady úspešných rekonštrukcií patrí kaštieľ v Čunove, ktorý po rekonštrukcii slúži ako ekocentrum, záhrada a kaštieľ v Modre, či nedávno otvorená synagóga v Senci.

Účastníci konferencie mali možnosť diskutovať o najnovších trendoch v oblasti obnovy kultúrnych pamiatok. Odborníci prezentovali viaceré projekty, vrátane plánovaných rekonštrukcií historických objektov vo vlastníctve BSK, ako sú kaštiele v Malinove a Malackách či synagóga vo Svätom Jure.

Konferencia predstavuje významnú platformu pre výmenu skúseností a hľadanie nových spôsobov využitia kultúrnych pamiatok na zlepšenie kvality života v Bratislavskom kraji.