Župan Droba a primátor Vallo rokovali s ministerkou vnútra: Témou boli aj o ochranné pomôcky pre lekárov

2141

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba a primátor Bratislavy Matúš Vallo dnes rokovali s ministerkou vnútra Denisou Sakovou o zabezpečení ochranných pomôcok pre lekárov v kraji.

„Lekári a zdravotné sestry sú pre nás mimoriadne dôležití. Župa považuje zabezpečenie pomôcok pre všeobecných lekárov a pediatrov v Bratislavskom kraji ako mimoriadne dôležité. Spolu máme 490 lekárov,“ vyhlásil po stretnutí Juraj Droba. Ako vyplynulo zo schôdzky, ochranné pomôcky budú nakupovať Štátne hmotné rezervy. Pre lekárov v ambulanciách ich bude distribuovať Slovenská lekárska komora.

„Aj napriek tomu, že zabezpečovanie ochranných pomôcok nie je kompetencia župy, je doba, kedy si musíme všetci pomáhať. Aj preto župa priložila ruku k dielu a nad rámec svojich kompetencií sme sa rozhodli obstarať a postupne distribuovať rúška aj my, a to všetko z vlastných zdrojov,“ spresnil Droba.

Úrad BSK začal s distribúciou rúšok pre lekárov a zdravotné sestry v kraji už vo štvrtok. V prvej várke dostali rúška lekári z okresu Malacky a nasleduje mestská časť Bratislava-Ružinov. V oboch týchto lokalitách už bol potvrdený výskyt koronavírusu. V najbližších dňoch bude distribúcia pokračovať v ďalších okresoch Bratislavského kraja.

„Lekári a zdravotné sestry sú personál, ktorý ako prvý prichádza do kontaktu s potenciálne nakazenými pacientmi. Práve u nich musíme riziko nákazy znížiť na úplné minimum. Pretože ak prídeme o zdravotnícky personál, hrozí kolaps celého systému a nebude mať kto ošetrovať chorých obyvateľov. Následky by boli veľmi vážne,“ uzavrel Juraj Droba.