Poďte s nami na bicykli po stopách železnej opony. Petržalka a jej dotyky s totalitou

3380
Poďte s nami na bicykli po stopách železnej opony. Petržalka a jej dotyky s totalitou
Poďte s nami na bicykli po stopách železnej opony. Petržalka a jej dotyky s totalitou

Štartujeme v nedeľu 11. augusta 2024 o 10:00 od pamätníka Hartmuta Tautza na Kopčianskej  v Petržalke.

Komunistický režim, s ktorým sa neodmysliteľne spája železná opona, rozdeľoval svet na dva tábory, kde v jednom vládla okupácia, strach a nesloboda. Ostnatý drôt definoval pre občana bývalého Československa zakázané územie, a prekročenie tejto vytýčenej hranice znamenalo častokrát smrť.

Jedno z takýchto miest bolo aj v Petržalke, kde vyhasol život mladého osemnásťročného nemeckého študenta a nádejného hudobníka Hartmuta Tautza, ktorý zomiera po útoku psov Pohraničnej stráže pri pokuse ísť v ústrety slobode. A nie je to jediný príbeh, za ktorým sa skrýva túžba človeka po slobode a ľudskosti s tragickým koncom a zároveň je pripomienkou krutosti a brutality bývalého režimu.

Rezíduá ostnatého pohraničia sú stále cítiť, rozprávajú svoje príbehy a zároveň sú pre nás výstrahou. Upozorňujú nás na tragickú minulosť a pripomínajú nám vzácnosť toho, čo v minulosti nebolo pre občana samozrejmosťou – sloboda a voľnosť pohybu.

Poďte s nami po stopách železnej opony

Príďte a spoločne budeme objavovať známe, neznáme, alebo často aj zabudnuté príbehy, ich dotyky s totalitným režimom a sledovať ľudské osudy spojené so železnou oponou a pohraničím západného Slovenska.  

Štartujeme v nedeľu 11. augusta 2024 o 10:00 od pamätníka Hartmuta Tautza na Kopčianskej  v Petržalke (trasa Eurovelo 13). O odborný výklad sa postará historik z ÚPN Peter Mikle, erudovaný odborník na železnú oponu na Slovensku, ktorého oblasťou záujmu je najmä činnosť Pohraničnej stráže na území Slovenska v rokoch 1948 – 1989.

Prihlášku na cyklojazdu nájdete NA TOMTO ODKAZE