Aj tento rok sa môžete vydať bicyklom po stopách železnej opony

3902

Druhú augustovú nedeľu sa môžu milovníci športu, prírody a histórie opäť vydať do minulosti. Cyklopodujatie Zo sedla bicykla, ktoré organizuje Bratislavský samosprávny kraj,  ich prenesie do obdobia komunistického režimu. Železná opona, ostnatý drôt sa stali vtedy stopkou pre tých, ktorí žili v okupácii, strachu a neslobode. Bývalé Československo bolo jedným z takých území.

Túžba po slobode, ľudskosti dohnala ľudí až k úteku. Mnohí z nich však vytúženú hranicu neprekročili a ich pokus sa skončil smrťou. Jedno z takýchto miest bolo aj v bratislavskej Petržalke, kde vyhasol život mladého osemnásťročného nemeckého študenta a nádejného hudobníka Hartmuta Tautza, ktorý zomrel po útoku psov Pohraničnej stráže pri pokuse ísť v ústrety slobode. A nie je to jediný príbeh. O ďalších sa účastníci dozvedia počas cyklopodujatia, ktoré sa uskutoční v nedeľu 11. 8. 2024.

„Rezíduá ostnatého pohraničia sú stále cítiť, rozprávajú svoje príbehy a zároveň sú pre nás všetkých výstrahou. Upozorňujú nás na tragickú minulosť a pripomínajú nám vzácnosť toho, čo v minulosti nebolo pre občana samozrejmosťou – sloboda a voľnosť pohybu. Aj v súčasných vypätých udalostiach na to myslime, vážme si čo máme a robme všetko pre to, aby to tak zostalo,“ vyjadril sa predseda BSK Juraj Droba.

Štartuje sa 10:00 hodine od pamätníka Hartmuta Tautza na Kopčianskej v Petržalke (trasa Eurovelo 13). Trasa má 12,1 km a končiť bude v Rusovciach. O odborný výklad sa postará historik z Ústavu pamäti národa Peter Mikle. Je to erudovaný odborník železnej opony na Slovensku, ktorý sa zameriava najmä na činnosť Pohraničnej stráže na území Slovenska v rokoch 1948 – 1989.

Tento rok sa podujatie tematicky zameria na priestor Jaroviec a Rusoviec, ktorý sa stal od 50. rokov 20. storočia doslova bojiskom. Zaznamenal prvé technické opatrenia, umiestňovanie mín a prítomnosť pohraničnej stráže, ako aj zahraničných agentov „chodcov“.

Príďte Zo sedla bicykla objavovať známe, neznáme alebo často aj zabudnuté príbehy, za ktorým sa skrýva túžba človeka po slobode a ľudskosti s tragickým koncom a zároveň je pripomienkou krutosti a brutality bývalého režimu.

Na podujatie je potrebná registrácia, ktorú nájdete tu:

https://bratislavskykraj.sk/zelezna-opona-zo-sedla-bicykla/