Hrad Biely kameň. Tajomná zrúcanina v Malých Karpatoch. Takto prebieha záchrana historického klenotu

184
Hrad Biely Kameň

Biely Kameň je miestom, ktoré dýcha históriou a ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do minulosti. Ak máte radi históriu a turistiku, určite si nenechajte ujsť tento skrytý poklad Malých Karpát.

Postavený bol v 13. storočí ako sídlo svätojurských grófov. Tento gotický hrad bol strategicky umiestnený na ochranu obchodnej cesty z Bratislavy do Trnavy. Život na hrade Biely Kameň bol veľmi rušný. Svätojurskí grófi tu hostili významné návštevy a usporadúvali veľké slávnosti. Pod hradom sa rozprestierala poddanská osada Neštich, kde žili remeselníci a robotníci pracujúci pre túto pevnosť. Hrad bol centrom diania až do 17. storočia, keď ho poškodili Turci a začal postupne chátrať.

Hoci z hradu dnes zostali len ruiny, môžeme si predstaviť jeho pôvodnú veľkosť a majestátnosť. Hrad má dve hlavné úrovne – dolné nádvorie a vyššie položenú časť, kde sa nachádzali obytné priestory. Mnohé z múrov sú stále stojace, no čas sa na nich neúprosne podpísal.

Veľkú zásluhu na záchrane hradu Biely Kameň majú dobrovoľníci zo združenia Castrum Sancti Georgii. Títo nadšenci pracujú neúnavne na stabilizácii a konzervácii hradných múrov, aby sa tento historický klenot zachoval aj pre budúce generácie. Dobrovoľníci zabezpečujú najviac narušené časti hradu a zároveň vykonávajú archeologický výskum. Obnovu hradu finančne podporuje aj Bratislavský samosprávny kraj.

Takto prebieha záchrana hradu. Pozrite si video:

„Záchrana hradu Biely kameň je pre nás nielen výzvou, ale aj povinnosťou voči našej histórii,“ hovorí Monika Wincerová, predsedníčka Občianskeho združenia Castrum Sancti Georgii, ktoré sa aktívne venuje jeho obnove. „Tento hrad je súčasťou našej kultúrnej identity a jeho zachovanie pre budúce generácie je našou prioritou.“

Práca na obnove hradu si vyžaduje nielen veľa úsilia, ale aj odborné znalosti. Aleš Hoferek, špecialista na obnovu hradov, zdôrazňuje význam profesionálneho prístupu k rekonštrukcii: „Je dôležité, aby sme pri obnove hradov rešpektovali ich pôvodnú architektúru a historické kontexty. Biely kameň je jedinečný svojou polohou a históriou, preto sa snažíme zachovať čo najviac autentických prvkov.“

Hoci z hradu dnes zostali len ruiny, snahy o jeho záchranu sú stále intenzívnejšie. „Je to beh na dlhé trate,“ dodáva Wincerová, „ale veríme, že naša práca prinesie svoje ovocie a Biely kameň sa opäť stane miestom, ktoré bude lákať nielen turistov, ale aj milovníkov histórie.“

Aj vy sa môžete pripojiť k týmto aktivitám alebo podporiť obnovu hradu poukázaním 2% z dane. Prispieť na obnovu hradu môžete aj vy poukázaním dobrovoľného príspevku na číslo účtu SK29 8330 0000 0028 0189 0743.

Obnovu hradu finančne podporuje aj Bratislavský samosprávny kraj.

Fotogaléria:

Na hrad Biely Kameň sa dostanete po žltej turistickej značke zo Svätého Jura. Cesta trvá približne hodinu a vedie krásnou prírodou Malých Karpát.