Bratislavské kultúrne leto uzatvorí Finále pri fontáne. Vystúpi Lúčnica i Slovenská filharmónia

63

Na posledný augustový víkend  pripravujeme dve výnimočné podujatia. V neformálnom prostredí Námestia slobody, oživeného zrekonštruovanou Fontánou Družba, si budú môcť návštevníci a návštevníčky vychutnať veľkolepý rozlúčkový program s Bratislavským kultúrnym letom. Sobota 31. augusta bude patriť Umeleckému súboru Lúčnica a v nedeľu 1. septembra  sa verejnosti predstaví Slovenská filharmónia. Podujatie organizuje BKIS v spolupráci s hlavným mestom Bratislava, Slovenskou filharmóniou, Umeleckým súborom Lúčnica, Bratislavským samosprávnym krajom, Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, Ministerstvom kultúry SR a s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

Rozlúčka s letom na svetovej úrovni

Tohtoročný záverečný program Bratislavského kultúrneho leta sa v porovnaní s minulým premení na dvojdňové podujatie. Výhradne pre túto príležitosť postaví BKIS špeciálne pódium s rozlohou takmer 180 m2, na ktorom bude v jednom momente stáť viac ako 75 umelcov. Umelecký zážitok umocnia LED obrazovky pre prenos plnohodnotného zážitku aj pre návštevníčky a návštevníkov v odľahlejších častiach námestia.

„Máme v rukách úžasnú výsadu prinášať kultúru všetkým ľuďom. Spolupráce, ktoré sa nám darí nadväzovať s našimi partnermi, nám umožňujú ukázať z kultúry stále viac. K tak veľkému projektu, ako je Finále pri fontáne, sme pristupovali s rešpektom. Sme nesmierne radi, že vďaka spoločnému úsiliu  sa v priebehu pár hodín na jednej scéne predstaví diváčkam a divákom naša umelecká špička,“  hovorí Katarína Hulíková, riaditeľka BKIS.

„Podobne ako minulý rok bude mať Bratislavské kultúrne leto opäť špeciálnu bodku na záver. Som rád, že po komplexnej obnove fontány Námestie slobody ožilo a je miestom stretávania sa ľudí, dobrej nálady a letného osvieženia. Aj tento rok sa rozlúčime s letom práve tu, vďaka hudobným a umeleckým zážitkom v podaní Slovenskej filharmónie a súboru Lúčnica. Ďakujem kolegom z BKIS, ktorí sa postarali o to, že v našom meste počas leta kultúra neutíchla, ale plní dôležitú úlohu v životoch svojich obyvateľov a obyvateliek a spestruje letné dni na rôznych miestach Bratislavy,“ uvádza primátor hlavného mesta Bratislavy, Matúš Vallo.

„Teším sa, že sme mohli podporiť a stali sme sa partnermi podujatia, ktorého význam je pre Bratislavu, ale celý náš kraj nepostrádateľný. Prezentáciou kultúry, krojov, piesní, teda folklóru celkovo si nielen utužujeme našu históriu, ale návštevníčkam a návštevníkom, turistkám a turistom prezentujeme naše bohatstvo. To, ktoré nikde inde nenájdeme. A mali by sme byť na to hrdí, “ dopĺňa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Lúčnica a deti a záverečné vystúpenie

Finále pri fontáne otvoria vystúpenia detských folklórnych súborov s projektom Lúčnica a deti. V sobotu, od 15:00 do 18:30 hod., sa diváčkam a divákom postupne predstaví 11 detských folklórnych súborov, a to Prvosienka, Magdalénka, Klnka, Gerulata, Vienok, Poleno, Dolina, Kremienok, Čunovský kŕdeľ, Lúčka, Čečinka a folklórny súbor Čečina. Návštevníci a návštevníčky budú môcť lepšie spoznať súbory z Bratislavy a Bratislavského kraja, osobne sa stretnúť s členkami a členmi Lúčnice a nahliadnuť do ich práce s deťmi. Podujatie bude moderátorsky sprevádzať M. Zimnýkoval. Večer vyvrcholí o 19:30 hod. hodinovým programom tanečníčok a tanečníkov, hudobníčiek a hudobníkov z Lúčnice s ich vystúpeniami, ako napr. Vyhadzovaná, Sviatok na Zemplíne, Šarišská polka a ďalšie.

„Príležitostí vystúpiť na pódiu v Bratislave vzhľadom na naše špecifické potreby nie je veľa, preto sa na Finále pri fontáne úprimne tešíme. Reprezentačnému programu bude predchádzať náš program „Lúčnica a deti“, kde spolu s nami vystúpi 11 bratislavských detských folklórnych súborov. Odchovanci a odchovankyne týchto súborov prichádzajú aj do Lúčnice, vzájomné prepojenia a väzby sú silné, čo určite pocítia aj návštevníčky a návštevníci,“ dopĺňa Pavol Pilař, riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica.

Nielen počas kultúrneho leta sprístupňuje BKIS umelecky hodnotné podujatia, ktoré návštevníčky a návštevníci môžu vidieť na komorných scénach, ale aj veľkokapacitných priestranstvách. Minulý rok sa po prvýkrát počas mestského festivalu predstavila verejnosti Slovenská filharmónia so svojim koncertom na Námestí slobody. V jedinečnej atmosfére sa pod holým nebom stretlo viac ako 6 tisíc návštevníčok a návštevníkov všetkých generácií.

„Na cestách po celom svete som si všimol, že v takmer každom hlavnom meste vyspelých krajín hrávajú národne filharmónie špeciálne letné open air koncerty, ktoré sú ľuďom venované ako dar. Rozhodli sme sa, že urobíme rovnaké gesto, aby na náš koncert mohol aspoň raz za rok prísť ktokoľvek, kto si nemôže dovoliť kúpiť si vstupenku alebo má na to iný dôvod. Teším sa na opätovnú spoluprácu s BKIS a už druhé podujatie „Slovenská filharmónia pri fontáne“. Pozvaní sú všetci a netreba ani špeciálny dress code, stačí prísť v dobrej nálade a užiť si to,“  hovorí Marián Turner, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie.

V nedeľu so začiatkom o 17:00 hod. si návštevníčky a návštevníci budú môcť vypočuť to najlepšie z koncertov uplynulej, ale aj nadchádzajúcej sezóny Slovenskej filharmónie. Pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina zaznejú diela P. I. Čajkovského, A. Moyzesa, či A. Dvořáka.  Koncert obohatí aj filmová hudba z kultových diel svetovej kinematografie, kde po boku orchestra vystúpi český saxofonista Felix Slováček ml.

Prebiehajúci 49. ročník Bratislavského kultúrneho leta aj tento rok zapĺňa centrum mesta, ako aj mestské časti, desiatkami kultúrnych podujatí rôzneho zamerania. Program pokračuje až do konca augusta v podobe divadelných predstavení pre deti a dospelých v Sade Janka Kráľa, rôznorodými podujatiami pre všetky vekové kategórie na Bielej 6, ale napríklad aj hudobným programom v Koncertnej sieni Klarisky. K tematickým vychádzkam Rande s mestom so sprievodcami cestovného ruchu BKIS pribudli k sobotným a nedeľným ďalšie, mimoriadne. S cieľom sprístupniť čo najviac formátov aj znevýhodneným skupinám, sú viaceré z nich prispôsobené potrebám nepočujúcich, nevidiacich, ako aj pohybovo znevýhodnených.

Finále pri fontáne organizuje BKIS v spolupráci s partnermi: hlavné mesto Bratislava, Slovenská filharmónia, Umelecký súbor Lúčnica, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Slovenskou technickou univerzitou, Ministerstvo kultúry SR a s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.