Ocenenie v sociálnej oblasti: Barbora Suchová

7309

Bratislavský samosprávny kraj každoročne odovzdáva ocenenia pracovníkom v sociálnej oblasti. Inak tomu nebolo ani v roku 2023. Ocenených bolo 35 zamestnancov. Rovnako si ocenenie prevzalo aj päť prijímateľov sociálnych služieb a jedno zariadenie. Župa má celkovo vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 14 zariadení sociálnych služieb.

Barbora Suchová, arteterapeutka v Centre sociálnych služieb Sibírka, je živým príkladom toho, ako sa môže výtvarná terapia stať mostom medzi zariadením a širšou komunitou. Vlastným prístupom a chápaním svojej práce neustále prehlbuje zručnosti prijímateľov sociálnych služieb a zároveň prezentuje ich diela na verejnosti, čím otvára dvere k lepšiemu porozumeniu a integrácii.

Barbora vníma výtvarnú terapiu nielen ako formu rozvoja individuálnych schopností a zručností jej klientov, ale aj ako prostriedok prezentácie ich umenia mimo stien zariadenia. Jej práca tak získava nový rozmer – spojenie s vonkajším svetom a príležitosť pre klientov ukázať svoje umenie a vyjadrenie širšej verejnosti.

Barbora Suchová je známa svojou schopnosťou pracovať nezávisle a efektívne bez potreby externého usmernenia. Jej samomotivácia a túžba neustále zlepšovať terapeutické metódy vedú k tomu, že jej terapeutické seanse sú vysoko efektívne a inšpiratívne. Táto schopnosť je obzvlášť cenná v prostredí, ktoré vyžaduje neustálu adaptabilitu a inovatívnosť.

„MÔŽEŠ PRIVIESŤ KOŇA K VODE, ALE NEMÔŽEŠ HO PRINÚTIŤ PIŤ“

Práca Barbory má významný vplyv na proces deinštitucionalizácie zariadenia. Svojou schopnosťou prepojiť interné aktivity s vonkajším svetom, znižuje bariéry a umožňuje klientom stať sa aktívnymi účastníkmi spoločenského života. Jej prístup a vedenie projektov zvyšujú viditeľnosť a akceptáciu prijímateľov sociálnych služieb v širšej komunite.

Barbora Suchová je vzácnou zamestnankyňou, ktorá svojou prácou a odhodlaním prináša zmeny, ktoré sa dotýkajú nielen klientov, ale celého spoločenského vnímania umenia a terapie. Vďaka jej práci sa mení život v CSS Sibírka k lepšiemu a otvára sa smerom k inkluzívnejšej spoločnosti.