Novostavba materskej školy v Chorvátskom Grobe posilňuje kapacity predškolského vzdelávania v kraji

415

V Chorvátskom Grobe sa v utorok 27.8.2024 uskutočnilo slávnostné otvorenie novej materskej školy, ktorá prináša 96 nových miest pre deti. Tento projekt, financovaný z eurofondov, prichádza ako reakcia na kritický nedostatok kapacít v materských školách a školách v Bratislavskom kraji. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba vyzdvihol dôležitosť zvyšovania kapacít v materských a základných školách v regióne.

„Mestá a obce v Bratislavskom kraji ešte donedávna trápil nedostatok kapacít základných a materských škôl. Úrad Bratislavského samosprávneho kraja sa tejto témy ujal napriek tomu, že sa nejedná o našu priamu kompetenciu. V rámci regionálneho rozvoja však počúvame hlasy primátorov a starostov z územia a hľadáme riešenia,“ povedal na otvorení materskej školy predseda BSK Juraj Droba. „V obci Chorvátsky Grob sme už predtým úspešne realizovali projekt rozšírenia kapacít základnej školy v hodnote 3 milióny eur, a som nesmierne rád, že sa podaril aj tento projekt na rozšírenie kapacity materskej školy.“

Okres Senec patril medzi tie, ktoré mali ešte donedávna spolu s mestskými časťami Bratislavy najkritickejší nedostatok miest v materských školách. Intervenciou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa podarilo získať financie na navýšenie počtu miest. Tie pochádzajú z realokácie nevyužitých prostriedkov vo výške 35 miliónov eur. Ku koncu roka sa tak podarilo zrealizovať 29 projektov v celom kraji.

Výstavba novej budovy materskej školy priniesla do obce 96 nových miest pre deti, čím sa významne zmierňuje tlak na kapacity predškolského vzdelávania v regióne. Okrem nových tried bol zriadený aj nový detský ihriskový areál a upravené okolie školy. Vzniklo tak príjemné prostredie pre deti i pedagogický personál.

„Som nesmierne hrdá, že sa nám podarilo zrealizovať ďalší dôležitý projekt pre našu obec. Nová škôlka na Jadranskej ulici je nielen krásna a moderná, ale jej uvedením do prevádzky sme mohli vyhovieť všetkým žiadateľom o umiestnenie detí, vrátane trojročných. Verím, že táto nová škôlka bude miestom radosti, učenia a priateľstva pre všetky deti, ktoré ju budú navštevovať,“ uzavrela starostka Chorvátskeho Grobu Vladimíra Vydrová.

Fotogaléria

Slávnostné otvorenie novostavby MŠ v Chorvátskom Grobe / 27.8.2024