Bratislavská župa reštartuje kultúru v kraji. Otvárame synagógu v Senci, bábkové divadlo aj divadlo Aréna. Preberáme aj Malú scénu STU

478
divadlo-arena

Najväčšie investície do kultúry v histórii župy. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa v oblasti kultúry pustil do komplexných rekonštrukcií národných kultúrnych pamiatok. Výsledkom sú obnovené a technologicky zmodernizované pamiatky. Tesne pred otvorením sú Synagóga v Senci, Bratislavské bábkové divadlo a Divadlo Aréna. BSK tiež získal do dlhodobého prenájmu aj Malú scénu STU na Dostojevského rade v Bratislave.

„Nebudem preháňať, ak poviem, že stojíme na prahu významného momentu, ktorý bude zapísaný do histórie nášho kraja ako najväčšia obnova pamiatok v dejinách župy. Ide doslova o reštart kultúry v našom kraji. Kultúra je základom spoločnosti, formuje našu identitu, spája nás a posúva dopredu. Kým na národnej úrovni sledujeme spory a hádky, chceme týmto našim obyvateľom dať zreteľne najavo, že s kultúrou v Bratislavskom kraji to myslíme vážne. Dnes s hrdosťou otvárame brány štyroch veľkolepých projektov, ktoré sú pripravené slúžiť verejnosti. Do zrekonštruovaných budov prinášame aj nový obsah,“ vyhlásilpredseda BSK Juraj Droba.

Divadlo Aréna

Župné Divadlo Aréna na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke prešlo komplexnou rekonštrukciou aj modernizáciou technologického zázemia. Rekonštrukcia zahŕňala búracie práce, nové základy, novú oceľovú konštrukciu veže, reštaurátorské práce, betonárske práce na prístavkoch, novú strechu, okná. Najvýraznejším prídavkom je veža, kde sú zmodernizované technológie pre javisko. Divadlo má variabilné hľadisko, ktoré umožní narábať s počtom divákov v hlavnej sále. Okrem toho bol rozšírený aj priestor LOFTu, ktorý je určený pre malé javiskové formy. Súčasťou bola aj obnova fasády, interiéru a revitalizácia pozemku, ktorý sa stáva akýmsi multifunkčným priestorom pre rôzne druhy podujatí, čím sa prepojí so Sadom Janka Kráľa. Celkové náklady na rekonštrukciu si vyžiadali vyše 12 mil. eur.

„Som nesmierne rád, že sa po troch rokoch vraciame na svoju domácu scénu, do zrekonštruovanej a zmodernizovanej budovy. Divadlo Aréna slávnostne otvoríme 17. novembra 2024 premiérou novej inscenácie Henrika Ibsena Nepriateľ ľudu v réžii Rastislava Balleka, ktorá je pokračovaním nášho Občianskeho cyklu. V novej divadelnej sezóne sa naši diváci môžu tešiť hneď na niekoľko nových titulov. Okrem nich na javisku ožijú inscenácie z repertoáru, ktoré diváci dlhšiu dobu nemali možnosť vidieť. Popri dlhoročných aktivitách divadla, akými sú Jazz v Aréne, priame prenosy z Metropolitnej Opery v New Yorku, Kino Aréna a Detská Univerzita Komenského, dostane priestor aj tanec a pohyb. Jednou z mnohých pripravovaných noviniek bude podpísanie memoránd a užšia spolupráca s Vysokou školou múzických umení v Bratislave a Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave. V rámci otvorenia divadla navyše pripravujeme rôzne špeciálne podujatia, ako napríklad exkurzie, lektorské úvody, či rôzne vzdelávacie aktivity pre mladšiu generáciu. Ďakujem nášmu zriaďovateľovi, Bratislavskému samosprávnemu kraju a Jurajovi Drobovi, ktorí robili všetko pre to, aby rekonštrukcia Divadla Aréna bola úspešne dokončená,“ozrejmil riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura.

Bratislavské bábkové divadlo

Obnova Bratislavského bábkového divadla (BBD) bola časovo náročná a komplikovaná. Po desiatich rokoch putovania po dočasných scénach sa však BBD vrátilo na svoju domácu adresu na Dunajskú ulicu v Starom Meste v Bratislave. Divadlo bolo nielen zrekonštruované, ale aj zmodernizované. Výška investícií dosiahla 5,2 mil eur. Komplexne vynovená bola stará časť, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, a divadlo získalo aj celkom nové priestory, teda divadelnú sálu a foyer vo dvore.Novinkou je výťah a zelená strecha, umiestnená práve nad sálou divadla. Inštalovala sa aj nová projekčná, zvuková, svetelná a divadelná technika a technológie. Divadlo má rovnako zázemie pre hercov, šatne, skúšobný priestor, kancelárie pre zamestnancov a umelecké dielne, ako aj priestor na detské tvorivé dielne a detskú cukráreň. Premenou prešiel aj foyer, kde bude po novom fungovať cukráreň s interaktívnymi prvkami a na stenách sa budú môcť návštevníci začítať do stručnej histórie nášho divadla. Pod strechou na 4. poschodí nájdu návštevníci nový workshopový priestor a divadlo má aj otvorený depozitár bábok, do ktorého je možné nahliadnuť. BBD otvára svoje brány 26. 9. 2024  uvítacím programom nazvaným Divadelná kolaudácia.

„V bábkovom divadle budeme hrať pre deti od 3 do 99 rokov. Do klasického režimu sa vracia župné BBD od októbra, po návrate z dvoch medzinárodných festivalov, a to z Bábkarskej Bystrice a z poľského mesta Bielsko-Biała, keď budeme pokračovať v bežnej prevádzke, obohatenej o alternatívne programy ako tvorivé dielne, dramatizované čítania či kreatívne hry,“ upresnil riaditeľ BBD Ján Brtiš.

Synagóga v Senci

Zrekonštruovaná Synagóga v Senci otvára svoje brány pre verejnosť už 10. septembra 2024 počas festivalu židovskej kultúry Shalom Chaverim. Obnova budovy za 2,5 mil. eur sa týkala nielen historickej časti realizovanej s prihliadnutím na jej historické časti. Súčasťou bola aj výstavba úplne novej budovy za synagógou, ako aj vytvorenie parkovej záhrady a oddychovej zóny pri synagóge. Pri rekonštrukcii dvora sa súčasne objavili zabudnuté a nesmierne vzácne rituálne kúpele mikve.

Po 65 rokoch chátrania má historický klenot – Senecká synagóga nielen nový šat, ale aj využitie. „Cieľom rekonštrukcie synagógy je popri záchrane pamiatkových hodnôt aj vytvorenie kultúrneho centra, ktoré bude saturovať potreby obyvateľov mesta Senec, ale aj obyvateľov širšieho regiónu. Pôjde o rozličné formáty a žánre nadregionálneho, regionálneho, miestneho i komunitného významu. Súčasťou dostavby synagógy je aj nový prvok – infopavilón – venovaný predovšetkým na komornejšie voľnočasové programy pre verejnosť a školy,“ uviedla riaditeľka úradu BSK Patrícia Mešťan.

Synagóga však bude mať jednu nosnú líniu a to vytvorenie koncertnej sály s potrebným zázemím pre nahrávanie, kde je umiestnený špičkový klavír, s využitím výbornej akustiky priestoru. Programová dramaturgia bude tiež zameraná na realizáciu programov s možnosťou videoprodukcií, literárno-hudobných prednášok, aktuálnych spoločenských rozpráv a besied a vzdelávacích programov pre školy. Prvý vzdelávací program pre školy sa bude konať už 11. 9. 2024 s názvom Judaizmus a kresťanstvo – Spoznajme sa! v priestoroch veľkej sály. 

Malá scéna

BSK sa okrem rekonštrukcie spomínaných troch historických pamiatok pustil aj do ďalšieho projektu. Do dlhodobého prenájmu získal Malú scénu STU na Dostojevského rade v Bratislave.

„V spolupráci s STU vytvoríme ďalší kultúrny a divadelný priestor oslovujúci predovšetkým mladých ľudí – stredoškolákov a vysokoškolákov, nakoľko sila divadla pre túto cieľovú skupinu je podceňovaná. Avšak je nesmierne dôležitá, pretože vychováva budúce publikum pre našu kultúru. Prináša aj témy, ktoré mladých ľudí zaujímajú, a to v jedinečnej forme a atmosfére. V prvej fáze projektu začne na doskách Malej scény hrávať župné Divadlo Ludus. So začiatkom prevádzky s aktívnym hraním rátame v druhej polovici októbra a to predstaveniami Divadla LUDUS. Ako prvá bude obnovená premiéra hry Konvália, podľa biografického románu Denisy Fulmekovej o zakázanej láske Rudolfa Dilonga, ktorý neďaleko Malej scény býval,“ priblížila vedúca kultúry BSK Svetlana Waradzinová.

Priestor bude otvorený aj pre absolventské predstavenia župného Konzervatória, ako aj projektom začínajúcich divadelných a hudobných tvorcov. V priestore vznikne aj výstavný priestor na komorné akcie a zámerom župy je otvoriť vo foyeri divadla študentskú kaviareň, kde by sa konali komorné akcie. Počas dňa by to boli rôzne vzdelávacie interaktívne aktivity a tvorivé dielne, prioritne orientované na stredoškolákov a vysokoškolákov. A časom by tu vznikol tzv. kreatívny hub pre tieto cieľové skupiny.

Najväčšie investície v novodobej histórii Bratislavského samosprávneho kraja

„Všetky tieto projekty v oblasti kultúry boli mimoriadne investične nákladné. Celkovo išlo o približne 20 miliónov eur. Verím však, že každé euro, ktoré sme vložili do obnovy týchto kultúrnych stánkov, je investíciou do budúcnosti nášho kraja. Dnes opäť potvrdzujeme, že s kultúrou v našom kraji to myslíme naozaj vážne. Každý z týchto projektov je dôkazom, že Bratislavský samosprávny kraj má odvážne, ale zároveň reálne vízie, s jasným cieľom – vytvoriť z nášho kraja priestor, kde kultúra žije, kde sa rodia nové príbehy a vďaka ktorým tvoríme miesto s vysokou kvalitou života pre všetkých obyvateľov,“ uzavrel župan Juraj Droba.

Obnovené pamiatky v Bratislavskom kraji. Kaštieľ v Modre (otvorený v roku 2023) a Kaštieľ v Čunove (otvorený v roku 2024):