Úspech ochotníckych divadiel Bratislavského kraja na Scénickej žatve 2024

167

V dňoch 28. – 31. 8. 2024 sa v Martine uskutočnil 102. ročník najstaršieho festivalu neprofesionálneho divadla v Európe „Scénicka žatva 2024“, ktorý priniesol to najlepšie, čo vyprodukovala amatérska scéna na Slovensku.

V priebehu štyroch dní sa s pätnástimi najúspešnejšími inscenáciami predstavili víťazné ochotnícke divadelné súbory z postupových súťaží Belopotockého Mikuláš, FEDIM, Zlatá priadka a úspešní recitátori z Hviezdoslavovho Kubína.

Za Bratislavský kraj boli na Scénickej žatve 2024 ocenení:

  • Scénický veniec za najlepšieho Choréga získali Lucia Kralovičová a Erik Forgáč
    za inscenáciu „Červená (sa) čiapočka“ od divadla Dúhadlo z Bratislavy, ktoré získalo Zlaté pásmo a individuálne ocenenie na Fedime 2024.
  • Scénický veniec za najlepšiu dramaturgiu získalo Divadlo Falangir z Kostolišťa za inscenáciu „Stmieva sa“, s ktorou získalo Zlaté pásmo na Belopotockého Mikuláši 2024.
  • Scénický veniec za najlepšiu réžiu získal Karol Horváth za inscenáciu „Stmieva sa“
    od Divadla Falangir z Kostolišťa.
  • V súťaži „Žatva drámy“ zvíťazil v kategórii inscenované texty za divadelnú hru „Karanténa“ Adrian Kovár z divadelného súboru Sološnícki divadelníci. Inscenácia Karanténa získala Strieborné pásme na Belopotockého Mikuláši 2024.  
  • Scénický veniec za prednes si do Malaciek odniesla Ester Fedorová za recitáciu prózy Kapitán Spomienka. Na Hviezdoslavovom Kubíne 2024 získala Cenu za vyspelý recitátorský prejav. 

Scénický veniec – protokol 2024 | Scénická žatva 2024 (scenickazatva.eu)

Všetkým oceneným gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalšej umeleckej činnosti.