Po vyše desiatich rokoch sa župné Bratislavské bábkové divadlo vrátilo na svoju domácu adresu. Divadlo na Dunajskej ulici je oficiálne otvorené

368
Po vyše desiatich rokoch sa župné Bratislavské bábkové divadlo vrátilo na svoju domácu adresu

Zrekonštruované Bratislavské bábkové divadlo (BBD) otvorilo svoje brány slávnostným galaprogramom v stredu 25. septembra 2024. Komplexnú rekonštrukciu realizoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK) za 5,4 milióna eur. Obnova sa týkala tak pôvodnej historickej časti, aj vnútorných priestorov. Divadlo získalo moderné vybavenie aj úplne novú prístavbu, na ktorej je umiestnená zelená strecha.

„Bábkové divadlo muselo prejsť dlhú cestu, kým sa dostalo späť do svojich pôvodných priestorov na Dunajskej ulici. Rekonštrukcia trvala neuveriteľných 10 rokov. Bol to doslova Nekonečný príbeh. Ale našťastie, dopadlo to ako v rozprávke – so šťastným koncom. Po rokoch putovania je opäť na svojej domácej adrese a môže tak hrať v zrekonštruovaných a zmodernizovaných priestoroch,“ vyhlásil na slávnostnom otvorení predseda BSK Juraj Droba.

Aj toto divadlo patrí do veľkej skupiny zrekonštruovaných kultúrnych a historických pamiatok v Bratislavskom kraji. Veľké rekonštrukcie majú už za sebou kaštiele v Čunove a Modre, Synagóga v Senci či historická záhrada v Modre. Ako ďalšie v poradí čaká na otvorenie vynovené Divadlo Aréna 17. novembra 2024.  „Celkovo tak hovoríme o dvoch desiatkach miliónoch investovaných do kultúry. Ide o najväčšiu investíciu kraja do tejto oblasti v novodobej histórii župy. Každý jeden zo spomínaných projektov je dôkazom, že BSK má odvážne, ale zároveň reálne ciele,“ doplnil župan Juraj Droba.

Bratislavské bábkové divadlo, ktoré je Národnou kultúrnou pamiatkou, má aj novú projekčnú, zvukovú, svetelnú a divadelnú techniku a technológie. Divadlo má po novom i zázemie pre hercov, šatne, skúšobný priestor, kancelárie pre zamestnancov a umelecké dielne, ako aj detskú cukráreň či priestor na detské tvorivé dielne. Takýto workshopový priestor vznikol pod strechou na 4. poschodí. V divadle návštevníci nájdu aj otvorený depozitár bábok, do ktorého môžu nahliadnuť a dozvedieť sa viac o tom, ako vznikajú bábky.

Pozrite si video:

Oficiálne bolo BBD otvorené slávnostným galaprogramom a prestrihnutím pásky v stredu 25. 9. 2024. Divadlo si pre hostí pripravilo špeciálny program, ktorý vtipne moderovala bábka Gašparko. Nechýbali ani hudobné vystúpenia hercov či spomienky bývalých osobností „bábkača“ Vladimíra Predmerského a Ivice Ozábalovej.

Otváracie oslavy pokračujú vo štvrtok 26. 9. 2024 večerným programom a následne ďalšie dni festivalom PRIENIKY.

„Otváracím podujatím nového divadla bude nultý ročník Medzinárodného festivalu bábkarského umenia PRIENIKY, ktorý štartuje v piatok 27. 9. 2024 a potrvá do 2. 10. 2024. Prinesie divadelné inscenácie pre deti aj pre dospelé publikum, v ktorých badať prieniky rôznych žánrov s prvkami bábkového divadla. Na festivale sa predstavia produkcie fyzického, objektového, pouličného či pohybového divadla, no aj performancie či hudobné a tanečné diela. Jeho súčasťou sú aj tvorivé dielne, v ktorých si deti aj dospelí môžu vystrihnúť báseň či nakresliť rým, pohybom rozhýbať obraz alebo maľbou zaznamenať pohyb, preniknúť do tajov znakovej reči objektu a materiálu, naučiť sa cirkusové triky a vyrobiť si bábkové divadlo do vrecka. Oživením budú kreatívne ihriská v parku na Dunajskej oproti divadlu – Bábkovisko a Kočovná herňa – a dve interaktívne výstavy v priestoroch divadla,“ spresnila umelecká šéfka BBD Katarína Aulitisová.

V rámci festivalu uvedie bábkové divadlo aj dve divadelné premiéry. Inscenáciu Snehulienka pre najmenšie publikum a pohybovú performanciu CEZ OKRAJ pre staršie deti a mládež. Špeciálnym projektom je tretia premiéra, zážitková prehliadka budovy divadla Ahoj, som Bábkač!

Lístky na podujatia je možné si zakúpiť tu: https://www.babkovedivadlo.sk/program/

Do klasického režimu sa vracia župné BBD od októbra, po návrate z dvoch medzinárodných festivalov, a to z Bábkarskej Bystrice a z poľského mesta Bielsko-Biała, keď bude pokračovať v bežnej prevádzke, obohatenej o alternatívne programy ako tvorivé dielne, dramatizované čítania či kreatívne hry.

Pozrite si fotogalériu zo slávnostného otvorenia bábkového divadla.