Spoznajte umelecké diela vo verejnom i neverejnom priestore nášho kraja

501
Spoznajte umelecké diela vo verejnom i neverejnom priestore nášho kraja
Spoznajte umelecké diela vo verejnom i neverejnom priestore nášho kraja

Začiatok:

Sobota 5. 10. 2024
Čas: 10:00 – 14:00 hod.
Štart: Bratislava, parkovisko úradu BSK
Trasa: Malinovo, Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo, Modra, Pezinok a späť

Prihlásiť sa môžete tu.

Bratislavský samosprávny kraj od konca minulého roku mapoval umelecké diela vo verejnom priestore v bratislavskom regióne. Podarilo sa nájsť množstvo cenných umeleckých artefaktov v exteriéroch a interiéroch stredných škôl a internátov, zdravotných stredísk a ďalších zariadeniach vo vlastníctve BSK. V súčasnosti má BSK zmapovaných a zdokumentovaných 54 umeleckých diel, ktoré sú zároveň zapísané aj v mapovej databáze.

„Umelecké diela majú moc inšpirovať a obohacovať každodenný život. Preto bolo našou snahou nielen diela nájsť, ale ich aj oživiť a priniesť ich do povedomia verejnosti. Práve o tom je projekt Autobusom za umením, ktorý má zvyšovať povedomie o kultúrnom dedičstve v našom kraji a nenásilnou formou vzdelávať verejnosť a zvýšiť jej vnímavosť voči živému kultúrnemu odkazu okolo nás,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.  

Projekt je určený pre všetkých, ktorí chcú spoznať umenie svojho kraja priamo v teréne. Nezabudnuteľný zážitok tak môžete absolvovať už túto sobotu 5. 10. 2024  od 10:00 do 14:00 hodiny. Komentovaná trasa s odborným kurátorským sprievodom po jednotlivých umeleckých dielach sa začína na parkovisku Úradu BSK. Pokračovať bude cez Malinovo, Ivanku pri Dunaji, Bernolákovo, Modru, Pezinok  s návratom na miesto štartu. Návštevníci sa oboznámia nielen so vzácnymi a jedinečnými dielami z obdobia socializmu a normalizácie, ale aj ich umeleckou hodnotou či autormi. Ide väčšinou o sochy a plastiky v parkoch i areáloch zariadení, reliéfy, mozaiky a maľby na fasádach budov, ale aj vo vnútorných vestibuloch a miestnostiach.

BSK rovnako spustil aj mapovú aplikáciu Umenie vo verejnom priestore bratislavského kraja, ktorou sa snaží poukázať na vzácne artefakty v hlavnom meste a kraji. Úlohou internetového portálu je mapovať, odborne spracovávať a zverejňovať tieto diela s kunsthistorickým popisom, dozvedieť sa skryté súvislosti za jednotlivými dielami a takouto formou oboznamovať verejnosť o daných artefaktoch.

Prihlásiť sa môžete tu