Október je mesiac úcty k starším, seniori v Bratislavskom kraji môžu cestovať regionálnymi autobusmi so zľavou po celý rok

209

Október je známy ako Mesiac úcty k starším, vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja dopravca ARRIVA ponúka seniorom cestovanie regionálnymi autobusmi za zľavnené cestovné po celý rok. Seniori tak môžu naplno využívať mobilitu aj vo vyššom veku. A to nielen počas októbra – mesiaca starších, ale po celý rok.

Nárok na zľavnené cestovné vo výške 50 % v regionálnych autobusoch spoločnosti ARRIVA a u všetkých dopravcov zapojených do Integrovaného dopravného systému (IDS BK) majú poberatelia starobného, invalidného alebo výsluhového dôchodku, ktorí dovŕšili 60 rokov a seniori, ktorí dovŕšili 63 rokov. Poberateľom dôchodku vystaví dopravca čipovú kartu alebo preukaz na základe potvrdenia o poberaní starobného, výsluhového alebo invalidného dôchodku vydaného Sociálnou poisťovňou, úradom sociálneho zabezpečenia alebo po predložení preukazu dôchodcu vydaného Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky. Seniori starší než 63 rokov sa preukážu dokladom totožnosti.

Seniori vo veku 70 a viac rokov môžu požiadať o SeniorPas, s ktorým cestujú autobusmi ARRIVA v Bratislavskom kraji po celý rok zadarmo. SeniorPas je možné vydať na bezkontaktnú čipovú kartu ARRIVA alebo v aplikácii IDS BK. Za vydanie čipovej karty platnej 5 rokov sa platí poplatok 6 eur, zapísanie predplatného cestovného lístka SeniorPasu je bezplatné.

Pre získanie preukazu alebo čipovej karty ARRIVA stačí navštíviť predajné miesto na Autobusovej stanici Nivy, Mlynské nivy 3, -1 poschodie, kde ju pracovníci vystavia na počkanie. Ďalšie informácie nájdu záujemcovia na webovej stránke spoločnosti ARRIVA a na predajnom mieste. Kredit na čipovej karte si môžu zákazníci dobiť aj z pohodlia domova 24 hodín denne a 7 dní v týždni v e-shope IDS BK.