Pri príležitosti Svetového dňa chrbtice chceme upozorniť na význam správnej starostlivosti o chrbticu

59
Pri príležitosti Svetového dňa chrbtice chceme upozorniť na význam správnej starostlivosti o chrbticu
Pri príležitosti Svetového dňa chrbtice chceme upozorniť na význam správnej starostlivosti o chrbticu

Pri príležitosti Svetového dňa chrbtice, ktorý si každoročne pripomíname 16. októbra, chceme upozorniť na význam správnej starostlivosti o chrbticu a prevencie ochorení spojených s chrbticou. Tie trápia milióny ľudí na celom svete. V rámci osvety nám poskytuje vhľad do problematiky náš garant MUDr. Vladimír Garaj.

Vďaka tomuto dňu si pripomíname nepríjemné bremeno, ktoré so sebou prináša bolesť chrbtice, ale aj pohybovú neschopnosť spojenú s ochoreniami oporného systému. 

Pripomínať by si ho mal každý od malých detí, cez pracovníkov rôznych zamestnaní, až po zdravotníkov, kondičných trénerov a športovcov.

Chrbtica tvorí základ osi tela. Je zložená zo stavcov, väziva, svalov a vytvára chrbticový kanál, v ktorom je umiestnená miecha. Je to vysoko flexibilný systém. Na stavce plynulo nasadajú medzistavcové platničky, ktorých hlavnou funkciou je zachovanie statiky, ale aj hybnosti. 

Vďaka vlastnostiam tohto osového systému môžeme ako ľudia vykonávať celú sériu pohybov aj vo vzpriamenej polohe a aj tým sa odlišujeme od väčšiny stavovcov.

Ľudská chrbtica má svoju krčnú, hrudnú, driekovú, krížovú a kostrčovú časť. Je zaujímavé, že počet krčných stavcov u človeka a žirafy je rovnaký. 

Prvý krčný stavec je pomenovaný po gréckom titánovi Atlasovi, ktorý nosil na pleciach celú nebeskú klenbu. Vo svojom priebehu má chrbtica prirodzené zakrivenia, odborne hovoríme o krčnej a driekovej lordóze a tiež hrudnej kyfóze.  

Poznáme celú škálu ochorení chrbtice. Jednak sú to choroby vrodené, ale aj získané. Tie môžu byť spôsobené úrazom, postupnou degeneráciou chrbticových štruktúr, vysunutím platničky, ako aj postupným vydretím kĺbnych plôch. 

Keďže je miecha súčasťou chrbticového kanála, zahŕňajú jej ochorenia samostatnú kapitolu. Okrem ďalších chorôb ako ischias rozlišujeme tiež lumbago, morbus Bechterev, či pomerne rozšírenú skoliózu.

Svetový deň chrbtice by mal slúžiť tiež k upovedomeniu o prevencii chorôb osového systému. Upriamujeme sa preto k pravidelnému cvičeniu, športovým aktivitám, ako aj vyvarovaniu sa pádom. 

Nemôžeme však zabudnúť ani na prísne pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať pri ochoreniach chrbtice – obmedzenie zdvíhania ťažkých bremien, či zákaz rotáciám v drieku. Výstižnou je tzv. škola chrbta. 

Prejavujeme spolupatričnosť tým ľuďom, ktorí trpia ochoreniami chrbtice aj z hľadiska ich trvalej invalidizácie. 

Ďakujeme za vašu chvíľku pozornosti a prajeme vám krásny deň

S úctou redakcia zdravoteka.sk

MUDr. Vladimír Garaj – odborný garant a autor zdravotníckeho portálu zdravoteka.sk, nám v skratke poskytol tie najdôležitejšie informácie o tomto ochorení.

Poznámka: Tento odborný obsah je chránený autorskými právami a je výhradne určený pre informovanie. Akékoľvek úpravy alebo zmeny tohto obsahu bez predchádzajúceho písomného súhlasu autora sú zakázané. Prevzatie časti textu tohto obsahu je povolené iba za podmienok, že nebudú vykonané zmeny, ktoré by mohli viesť k zmene nepresnému/mylnému/klamlivému zneniu a mohli by poškodiť dobré meno autora a redakcie. Zverejnenie textu je povolené iba s uvedením autora a redakcie zdravoteka.sk, s dôrazom na uvedenie zdroja aj v prvej tretine textu. S úctou k autorským právam a etickým zásadám v novinárstve. Ďakujeme, majte krásny deň.