Predseda BSK Juraj Droba na Európskom týždni regiónov a miest

59
10 October 2024, 1059: Navigating smart and sustainable growth in cities and regions Belgium - Brussels - October 2024 © European Union / Denis Closon

V týždni od 7. do 10. októbra sa v  Bruseli uskutočnilo každoročné najväčšie podujatie venované regiónom a mestám v  Európe, „Európsky týždeň regiónov a miest“, ktorého sa zúčastnil aj predseda BSK Juraj Droba, starostka obce Chorvátsky Grob a poslankyňa BSK Vladimíra Vydrová a poslanec BSK Polat Elalmis. Toto podujatie, ktoré prebiehalo súbežne so 162. plenárnym zasadnutím Európskeho výboru regiónov, sa zároveň stalo dôležitou platformou na diskusiu o budúcnosti našich regiónov a miest.  

Na úvod svojho programu, v pondelok 7.októbra, mal bratislavský župan česť otvoriť slávnostnú recepciu, ktorá sa konala pri príležitosti 20. výročia rozšírenia Európskej únie v roku 2004. “Na tomto podujatí sme si pripomenuli nielen to, čo sme dosiahli za posledné dve desaťročia ako súčasť Európskej únie, ale poukázali aj na ďalšie výzvy, ktoré musí EÚ riešiť v budúcnosti,” zdôraznil Juraj Droba v mene 10 krajín, ktoré do EÚ pristúpili v roku 2004. Svojou účasťou toto podujatie poctila aj eurokomisárka Elisa Ferreira a prezident Európskeho výboru regiónov Vasco Cordeiro, čím sa podčiarkol dôležitosť spolupráce medzi regiónmi a inštitúciami EÚ. 

V rámci Európskeho týždňa regiónov a miest predseda BSK vystúpil tiež ako hlavný rečník v dvoch diskusiách. V paneli s názvom „Nad rámec HDP“ Droba zdôraznil, že pri hodnotení rozvoja regiónov by nemal byť jediným meradlom HDP. „Sústredenie sa výlučne na HDP môže skresliť skutočný obraz rozvoja v regiónoch a prehliadnuť sociálne, environmentálne a demografické výzvy, ktorým čelia aj ekonomicky vyspelejšie regióny,“ uviedol. Ako príklad spomenul Bratislavský kraj, ktorý napriek nadpriemernému HDP bojuje s výzvami v oblasti vzdelávania, sociálnych služieb a klímy. Juraj Droba ďalej apeloval na potrebu reformy kohéznej politiky s cieľom spravodlivejšieho prerozdelenia európskych zdrojov a zohľadnenia širšieho spektra ukazovateľov rozvoja. „Musíme sa zamerať aj na faktory, ktoré sa neodzrkadľujú v HDP, aby sme skutočne zlepšili kvalitu života našich občanov a posilnili konkurencieschopnosť našich regiónov,“ zdôraznil. 

Na workshope zameranom na inteligentný a udržateľný rast v regiónoch a mestách bratislavský župan zdôraznil kľúčovú úlohu metropolitných regiónov pri podpore trvalo udržateľného rastu. Vo svojom prejave predstavil vlajkové projekty Bratislavského kraja – SMART Kampusy, ktoré ponúknu nový prístup spájajúci kvalitné vzdelávanie, výskum, vývoj, udržateľnosť a inovácie.  

Európskeho týždňa regiónov a miest sa v rámci programu YEP – Young Elected Politicians zúčastnil aj poslanec BSK Polat Elalmis. Spoločne s mladými kolegami absolvoval semináre na témy posilňovania lokálnej ekonomiky, efektívnej komunikácie, či zodpovedného demokratického vládnutia.

V závere podujatia mali účastníci príležitosť spoznať náš región prostredníctvom ochutnávky lokálnych produktov, medzi ktorými nechýbali tradičné Bratislavské rožky, či Čatajské praclíky. Súčasťou bola aj prezentácia vybraných vín z nášho regiónu. Ochutnávka prebehla v príjemnej atmosfére, kde sa návštevníci mohli porozprávať so zástupcami kraja a dozvedieť sa tak viac o histórii a výrobe jednotlivých špecialít.