Filip Pavlac: od AMFO k Slovak Press Photo

88

Meno mladého fotografa Filipa Pavlaca (2006) rezonuje v týchto dňoch skrz významnú súťaž Slovak Press Photo, kde sa popri významných fotoreportéroch zo Slovenska a východnej Európy, zúčastnil so sériou fotografií „V našich rukách“. Tieto fotografie boli ocenené aj v našej súťaži amatérskej fotografie AMFO v Bratislavskom kraji a neskôr sa stanú súčasťou celoštátnej výstavy AMFO 2024 v termíne od 25. 10. 2024 do 31. 1. 2025 v Slovenskej národnej knižnici v Martine. Filip je členom občianskeho združenia Ateliér Fantázie v Bratislave, kde sa mu dostáva odbornej i priateľskej podpory. Tak ako takmer celý Ateliér, aj on sa už niekoľko rokov zúčastňuje fotosúťaže AMFO.

Požiadali sme Filipa, aby sa nám krátko predstavil:

Ako ste sa dostali k fotografii?

S fotografiou som začal pred siedmimi rokmi, keď som videl fotky, ktoré moji súrodenci robili vo fotoklube Ateliér Fantázie. Veľmi ma to zaujalo, tak som sám začal cvakať všetko, čo mi prišlo zaujímavé na telefón.

Čo boli a sú Vaše témy a námety?

Donedávna som sa vo fotení nevenoval konkrétnej téme, teda aspoň nie dlhodobo. Vždy to boli skôr príležitostné námety, ktoré ma zaujali a dotiahol som ich do podoby, s ktorou som bol aspoň trochu spokojný. Či už to bolo fotenie portrétov, makro fotografia alebo aj produktové fotky, vždy som sa snažil nájsť si nejakú súvislosť, ktorou som vedel prepojiť fotografiu so samotným subjektom. Aktuálne sa však držím ľudských emócii, ktoré sa snažím na fotke zaujímavo zachytiť.

Z predchádzajúcich ročníkov AMFO poznáme Vaše astrofotografie. Venujete sa aj im?

Záujem o vesmír sa so mnou ťahá už od detstva, kedy som bol priam posadnutý raketami, satelitmi a astronautmi. K astrofotografii som sa dostal prvýkrát v roku 2019, keď v auguste vrcholili perzeidy a z okna svojej izby som s foťákom na statíve fotil tento meteorický roj. Fotky síce neboli bohviečo, ale keď som si zisťoval, čo všetko som vlastne zachytil, pohľad na profesionálne astrofotky ma inšpiroval k tomu, aby som sa astrofotografii začal venovať viac. Teraz mám už k tomu celú aparatúru, ktorá sleduje otáčanie Zeme a pomocou teleskopu viem zachytávať rôzne galaxie a hmloviny na nočnej oblohe.

Čo Vás priviedlo k reportážnej fotografii?

Ľudská emócia. Hlavne to, že je nefalšovaná a úprimná. Dlho som sa vyhýbal všetkými možnými spôsobmi foteniu ľudí v ateliéri, pretože mi „inscenovanie“ ľudskej emócie prišlo veľmi zvláštne. Medzičasom som na fotenie v ateliéri zmenil pohľad, no stále mám najradšej nefiltrovanú ľudskú emóciu, s ktorou sa stretávam hlavne pri fotení reportáže.

Ako sa Vám pracuje v Ateliéry Fantázie?

Ateliér Fantázie je úžasný priestor, kde každý so záujmom o fotenie dostane veľmi veľa miesta, techniky, a hlavne odborné rady na rozvíjanie talentu. Ľudia z Ateliéru mi pomohli nie len s výberom mojej prvej kvalitnej fototechniky, ale umožnili mi rozvinúť a zrealizovať skoro každý nápad na fotku, aký som dostal. Čo ma teší na Ateliéri Fantázie je, že je stále rovnako aktívny, ako keď som v ňom začínal. Je to vlastne miesto, kde vždy niekto niekoho niečo nové naučí a nezažil som stretnutie, ktoré by pre mňa nemalo zmysel.

Je pre Vás prínosné zúčastňovať sa súťaže AMFO?

AMFO je pre mňa súťaž, na ktorú sa každý rok teším. Vždy si pritom spomeniem na fotky, ktoré som v ten rok robil a potom už iba s napätím čakám na výsledky :). Vždy si pritom pozerám fotky na Facebookovom hlasovaní FOTOlajk a následne všetky vybraté a víťazné fotky.

Zúčastňujete sa i sprievodných podujatí AMFO (konzultácie a workshopy)?

Zúčastnil som sa aj pár workshopov AMFO, z ktorých bol mojím najobľúbenejším Workshop camera obscura. Konzultácie AMFO sú vždy prínosné a odporúčam ich každému, či už skúsenému alebo začínajúcemu fotografovi. Je to príjemná možnosť získať pohľad odborníka na vaše fotky, a človek si z toho vždy niečo nové odnesie.

Prečo ste sa prihlásili do Slovak Press Photo a aký je to pocit byť úspešný v tejto súťaži?

Slovak Press Photo má v mojom srdci veľmi špeciálne miesto. K výhercom tejto súťaže už dlho vzhliadam a víťazné fotky z nej dávajú úplne inú perspektívu reportážnej fotografii. Dovolím si tvrdiť, že často spájajú reportážnu fotografiu práve s tou umeleckou. Dlho som túžil zúčastniť sa tejto súťaže, no až do tohto ročníka som si na ňu netrúfol. To, že sa mi podarilo dostať až do finále, ma veľmi potešilo, zo začiatku som tomu ani veľmi neveril. Väčšinou sa do Slovak Press Photo hlásia študenti z umeleckých škôl, alebo profesionálni fotoreportéri a ocitnúť sa v rovnakom rebríčku s nimi je pre mňa veľkou cťou a motiváciou pokračovať ďalej.

Čomu sa budete venovať v nasledujúcom období?

Naďalej plánujem pokračovať vo fotení a určite sa venovať fotoreportáži. Taktiež veľmi príjemnou súčasťou tejto aktivity je možnosť privyrobiť si niečím, čo ma baví, čiže plánujem naďalej fotiť akcie ako sú stužkové alebo rôzne eventy. Presné témy povedať neviem, keďže sú pre mňa skôr závislé od aktuálnej nálady, no plánujem ďalej experimentovať a vymýšľať niečo nové.

Prihlásite sa do AMFO 2025? S akou témou?

Určite sa prihlásim do AMFO 2025, s akou témou ešte povedať neviem.

Fotografie Filipa Pavlaca nájdete v Zichyho paláci v Bratislave na výstave súťaže Slovak Press Photo 2024 do 27. októbra a tiež na celoštátnej výstave AMFO 2024 v termíne od 25. 10. 2024 do 31. 1. 2025 v Slovenskej národnej knižnici v Martine.

Link na portfólio: https://filippavlac.myportfolio.com/

Link: https://sutaz.slovak-press-photo.sk/SK/sutaz-detail-foto?set=661

Link: https://slovak-press-photo.sk/

Autor fotografií: Filip Pavlac