Dnes nás čaká superspln: Uhlovo najväčší Mesiac v roku 2024

890
Dnes nás čaká superspln: Uhlovo najväčší Mesiac v roku 2024
Dnes nás čaká superspln: Uhlovo najväčší Mesiac v roku 2024

Už 17. októbra 2024 sa pripravte na fascinujúci astronomický úkaz – superspln. Tento jav prinesie najväčší a najjasnejší Mesiac, aký v tomto roku uvidíme. Mesiac sa bude javiť v splne od utorka večera až do piatka rána, a jeho úchvatný úkaz nebude chcieť zmeškať nikto.

Čo je superspln?

Superspln sa v tomto prípade vyskytne v čase, keď Mesiac prechádza svojou eliptickou dráhou a nachádza sa najbližšie k Zemi, v takzvanom prízemí. Najväčšie priblíženie nastane vo štvrtok o 2:47 hod. SELČ, keď vzdialenosť Mesiaca od Zeme dosiahne 357 172 kilometrov. Fáza splnu sa ale odohrá neskôr, o 13:27 hod. SELČ. Ideálnym časom na pozorovanie a fotografovanie uhlovo najväčšieho Mesiaca bude skoro ráno pri jeho západe (okolo 7:00 hod. SELČ) alebo večer pri východe (okolo 18:00 hod. SELČ).

Optická ilúzia veľkosti

Aj keď bude tento spln naozaj pozoruhodný, jeho veľkosť bude z pohľadu meraní len o 15 percent väčšia než najmenší spln roka. Zaujímavý je však vizuálny efekt, ktorý vzniká pri východe Mesiaca nad obzorom. Optická ilúzia spôsobená porovnávaním Mesiaca s vzdialenými objektmi vytvára dojem jeho obrovskej veľkosti, čo vás určite ohromí.

Októbrový Lovecký Mesiac

Októbrový spln, nazývaný aj Lovecký Mesiac (Hunter’s Moon), nadväzuje na Žatevný Mesiac, ktorý bol 20. septembra. Tento termín sa používa na označenie splnu, ktorý nastáva blízko jesennej rovnodennosti, keď sa zbiera úroda. Lovecký Mesiac je známy svojou jasnosťou a dlhotrvajúcim svetlom.

Podľa najstaršej písomnej zmienky o Loveckom Mesiaci, ktorá sa nachádza v Oxfordskom slovníku angličtiny z roku 1710, je toto obdobie ideálne na lov. Keď opadáva lístie a jeleň je vykŕmený, je čas vyraziť na poľovačku, keďže poľovníci môžu ľahko spozorovať zvieratá hľadajúce potravu na poliach.

Užite si dnes krásu supersplnu!

foto: Monika Kováčová / BSK