Dni slovenských cestárov a cestárske ródeo. Šoféri predviedli umenie, ktoré sa len tak nevidí

123
cestárske róde po Pezinskou babou
cestárske róde po Pezinskou babou

V Pezinku sa v dňoch 10.-.11. októbra 2024 konali Dni slovenských cestárov. Štvrtok patril odborným diskusiám, piatok predvádzaniu cestárskych strojov a šoférskemu umeniu.

Cestárske ródeo bolo jedným z hlavných atrakcií podujatia. Ide o súťaž, v ktorej vodiči vozidiel zimnej údržby, najmä sypačov, predvádzajú svoje zručnosti v ovládaní týchto veľkých strojov. Účastníci prechádzajú traťou, kde musia preukázať presnosť, rýchlosť a technickú zručnosť v rôznych manévroch. Hodnotil sa nielen čas, ale aj počet chýb, napríklad dotyk s prekážkami. Táto súťaž má za cieľ zábavnou formou priblížiť verejnosti náročnosť práce vodičov, ktorí sa starajú o údržbu ciest počas zimných mesiacov. Na podujatí Bratislavský kraj predstavil cestárske vozidlá a mechanizmy župnej firmy Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja.

Pozrite si reportáž z podujatia:

Župní cestári modernizujú vozidlový park

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (SC BSK) sa v posledných rokoch intenzívne zameriava na modernizáciu svojho vozidlového parku. Táto modernizácia je súčasťou snahy zlepšiť kvalitu a efektivitu údržby ciest v regióne.

V uplynulom období bolo zakúpených niekoľko nových zariadení, ktoré sú určené na údržbu a opravy ciest II. a III. triedy, za ktoré je SC BSK zodpovedná. Medzi nové prírastky patria dva traktory vybavené mulčovacími hlavami, ktoré umožňujú efektívnejšie kosenie trávnatých plôch a údržbu ciest aj v ťažko dostupných terénoch. Traktory disponujú špeciálnym predným dvojramennom na umiestnenie prídavných zariadení, čo umožňuje prácu s dvoma prístrojmi naraz, čím sa skracuje čas potrebný na údržbu​.

Okrem toho boli zakúpené ďalšie mechanizmy, ako napríklad tandemové hutniace valce a pásový nosič náradia, ktorý je schopný vykonávať rôzne úlohy vďaka výmenným zariadeniam, ako je lesná fréza či čelná lyžica na čistenie mostov a priepustov. Tento prístup umožňuje cestárom efektívnejšie udržiavať komunikácie a skrátiť čas dopravných obmedzení​.

Celková investícia do nového vybavenia výrazne zlepšila technické možnosti SC BSK, čo sa prejavilo aj v lepšej viditeľnosti a bezpečnosti pri údržbe, nakoľko nová technika je vybavená reflexnými prvkami a signalizačnými majákmi​. Tieto kroky majú za cieľ nielen zvýšiť komfort cestujúcich, ale aj predĺžiť životnosť ciest prostredníctvom kvalitnejších opráv a pravidelnej údržby.

Tu nájdete kompletnú fotogalériu z podujatia.