Venovať sa vinohradu je rozhodne náročná práca. Svoje nám o tom porozprával aj miestny vinár František Krajčírovič.
Je hrdý najmä na račiansku Frankovku, ktorá je v Rači jednoznačne najžiadanejšou a najobľúbenejšou. Svoje prvé víno robil v roku 1980 a mal ho aj na svojej svadbe. Potom sa vinohradu a výrobe vína oddal naplno a venuje sa mu dodnes. Jeho život sa rozdelil na dve obdobia – do oberačiek vo vinohrade a po oberačkách v pivnici. Práce vo vinohrade sú síce náročné, ale vraj to stojí za to. Aj ked asi viac ako inde platí veta, že práca vo vinohrade je vždy istá, ale výsledok nikdy.
A čo si zanietený vinohradník želá v týchto časoch? Odpoveď je jednoduchá. Aby tie nasledujúce roky bolo viac vlahy, nechýbalo slnko, pracovití ľudia a najmä podpora, ktorá vytvorí podmienky pre lepšiu budúcnosť. Mnohé vinohrady už zanikli, ale dúfajme, že tie ktoré máme sa podarí zachovať, ako aj vinohradnícku tradíciu pestovania hrozna a vína, ktorá k Bratislavskému kraju patrí stovky rokov.