Župní študenti varili ruské špeciality

1041
[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“3.21.1″ custom_padding=“0|0px|27.89px|0px|false|false“][et_pb_row _builder_version=“3.21.1″][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“3.21.1″][et_pb_text _builder_version=“3.21.1″]

Študenti Strednej odbornej školy Gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v bratislavskej Petržalke sa už po šestnásty raz zoznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentokrát sa do centra pozornosti dostali ruské národné gastronomické špeciality pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne.

„Študenti majú príležitosť zoznámiť sa s rôznymi receptami cudzokrajných kuchýň, ktoré si môžu osvojiť, prípadne upraviť a potom uplatniť aj v praxi. Svoje vedomosti si mohli preveriť študenti v odboroch kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, hotelovej akadémie“, vyzdvihol myšlienku projektu predsedu BSK, pána Juraja Drobu

Počas prezentácie zručností študentov župnej školy ako aj gastronomických špecialít Dňa ruskej kuchyne sa na degustácii jedál zúčastnili zástupcovia školy, Bratislavského samosprávneho kraja, študentka školy, ako aj ďalší hostia pôsobiaci v gastronomickej sfére či cestovnom ruchu.   

Pod vedením majstrov odborného výcviku zo školy a pod dohľadom ruského šéfkuchára Dmitrii Firsova navarili študenti Strednej odbornej školy Gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 menu, ktoré bolo pastvou nielen pre oči, ale najmä chuťové poháriky. Obedové menu pozostávalo zo studeného predjedla, ktorým bol Sleď v kožuchu – sleďový šalát. Ďalším chodom bolo v Rusku obľúbené teplé predjedlo Peľmene, teda taštičky s plnkou pochádzajúce zo Sibíri. Chýbať nemohla ani najznámejšia ruská kapustová polievka Sči z kyslej kapusty s bielymi hubami, ktorú denno-denne jedávali všetky vrstvy obyvateľstva odlišujúc sa len prísadami. Ako hlavné jedlo sa podával tradičný pokrm tatárskej kuchyne Azu na tatársky spôsob, čo bolo hovädzie mäso nakrájané na rezančeky podávané s pohánkovou prílohou. Dezertom bolo jedno z najstarších pokrmov ruskej kuchyne a to palacinka. Zvolený bol variant plnený jablkom. K dispozícii bol aj kľukvový/brusnicový mušt. Bohatú ponuku hostia zapíjali bielym vínom Sauvignon, červeným vínom Frankovka modrá a vínom Porto Massandra. O výzdobu slávnostného stola ako aj obsluhu hostí sa postarali samotní študenti župnej školy.

Stredná odborná škola Gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v bratislavskej Petržalke, jej študenti a hostia od začiatku projektu ochutnali kulinárske špeciality Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny a Rumunska.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]