Hartmut Tautz: Jedna z tragických obetí Železnej opony

2366
Pamätník osadila k 30. výročiu smrti chlapca župa na Kopčianskej ulici v Petržalke.
Pamätník osadila k 30. výročiu smrti chlapca župa na Kopčianskej ulici v Petržalke.

Dnes je to presne 35 rokov, ako v Petržalke po napadnutí svorkou policajných vlčiakov zomrel 18-ročný mladý muž.

Bol to Hartmut Tautz, študent a umelec z Východného Nemecka, ktorý sa 8. augusta 1986 rozhodol, že zo socialistického Československa ujde. Len pár metrov pred rakúskymi hranicami na neho na príkaz pohraničiarov zaútočili psi. Na druhý deň zomrel. Hartmut je prvá obeť Železnej opony, ktorá bola plne rehabilitovaná. „Vinníci už adekvátny trest nedostanú, ale aj samotnú rehabilitáciu pokladám za veľkú vec,“ hovorí predseda BSK Juraj Droba.

Hartmut Tautz

Župa na tridsiate výročie tohto činu osadila v miestach, kde k útoku došlo, pamätník. Nájdete ho na konci Kopčianskej ulici v Bratislave, neďaleko slovensko-rakúskej hranice. Útok sa odohral v poli, asi 450 metrov od neho. „Nie je to tak dávno, ako v miestach, kde dnes športujeme a oddychujeme, vyhasínali životy. Pamätník vám pripomenie, že sloboda nie je samozrejmosť. Uvedomíte si to najmä vtedy, ak si výlet predĺžite až do Rakúska,“ dodáva župan.

Pietna spomienka 9. augusta 2021.

V deň 35. výročia, 9. augusta 2021 sa uskutočnila verejná pietna spomienka na Hartmuta Tautza  pri pamätníku na Kopčianskej ulici v Bratislave. Týmto pietnym aktom sme si pripomenuli nezmyselnosť a krutosť komunistického režimu. Akt bol zároveň spomienkou na 42 dosiaľ zdokumentovaných obetí slovenského úseku železnej opony.