Aký má púpava vplyv na naše zdravie?

1952

Každý z nás si z detstva zo šantenia na lúke pamätá púpavu. Dievčatá z nej plietli náramky na ruku alebo čelenky na hlavu. Aj keď ju mnoho ľudí považuje za burinu, púpava má aj liečivé účinky.

Túto bylinu konzumovali a používali ako liek napríklad americkí Indiáni. Dávno ju využívali v medicíne aj v starovekom Grécku. Používali tam mlieko púpavy ako liek na očné zápaly a s jej šťavou bojovali proti únave. Dnes je kvôli nevedomosti púpava väčšinou považovaná za burinu. Ľudia ju namiesto pozbierania radšej pokosia, alebo si ju vôbec nevšímajú.

Púpava je jedlá a používajú sa najmä listy. Majú horkastú korenistú chuť a osviežia šaláty i polievky. Keď sa listy uvaria sú menej horké, v každom prípade však zberajte mladé rastlinky, tie sú chutnejšie. Rozhodne dbajte o to, odkiaľ listy zberáte. Korene i listy púpav sa v sušenom stave používajú na prípravu liečivého čaju.

Aké sú liečivé účinky Púpavy lekárskej?

Púpava obsahuje vitamíny A, komplex vitamínov B, C a minerály draslík, vápnik, železo a sodík. Napomáha pri prečistení čriev a obličiek, upravuje trávenie čistí žalúdok, pomáha pri prekysličení žalúdka, únave a celkovej slabosti, zvyšuje chuť do jedla, pomáha pri problémoch s močovými cestami, rozpúšťaní žlčníkových kameňov, zlepšovaní stavu pleti s akné, či vyrážkami, reume a cukrovke.