
Do jedálnička je na jar vhodné zaradiť bylinky či klíčky. Odporúča sa aj medvedí cesnak. Zabúdať netreba ani na vhodný pitný režim. Pripomenula to zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.
„Bylinky, ale aj klíčky možno pridať do jedál, napríklad šalátov a jarných polievok. Bylinky sú zdrojom veľkého množstva minerálov a vitamínov, ktoré organizmu chýbajú práve v jarných mesiacoch. Počas teplejších dní sa odporúča viac času tráviť vonku na slnku, aby si organizmus syntetizoval vitamín D,“ priblížila.




Zbierame len zdravé a mladé listy z čistého prostredia. Vyhnite sa špinavým a zaprášeným miestam blízko pri ceste. Na zbieranie je dobre použiť nožnice alebo nožík, aby ste listy netrhali aj s cibuľkou. Treba myslieť na to, že príde ešte niekto po nás alebo sa tam vrátime my na ďalší rok. Listy zbierame do košíka. Ak nemáte košíček dá sa použiť aj papierová alebo platená taška. Nepoužívajte plastové sačky a tašky, v ktorých by sa rastlina zaparila a znehodnotila.
Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR odporučili aj medvedí cesnak. „Obsahuje veľa dôležitých látok a vitamínov. Je chutnou doplnkovou prevenciou pred chrípkou a prechladnutím,“ ozrejmili. Mladé listy medvedieho cesnaku možno podľa nich použiť do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov či pesta.


Hamade zároveň apelovala na vhodný pitný režim. „Ideálne je piť obyčajnú vodu, nesladenú a neperlivú. Vhodné sú minerálne vody s obsahom horčíka. Pitnú vodu možno striedať s nesladenými ovocnými alebo bylinkovými čajmi,“ dodala.
Text: TASR
Foto: Monika Kováčová/BSK