Dorota Pospíšilová: Prvá dáma slovenského šľachtenia viniča

5670
Dorota Pospíšilová v račianskom vinohrade Ruža u Lednárovcov ochutnáva víno z odrody, ktorú sama vyšľachtila.
Dorota Pospíšilová v račianskom vinohrade Ruža u Lednárovcov ochutnáva víno z odrody, ktorú sama vyšľachtila.

Slovenské vinárstvo posunula medzi svetovú špičku. Pozrite si rozhovor s Dorotou Pospíšilovou.

Svoj život zasvätila vínu a jej odrody sú svetoznáme. Pochádza z Bratislavského kraja a určite ste niektoré z jej vynikajúcich vín pili aj vy. Pani inžinierka Dorota Pospíšilová je nesmierne zaujímavou osobnosťou a my sme mali česť urobiť s ňou rozhovor.

Devín, Dunaj, Hron, Rudava…

Počas svojej kariéry vyšľachtila 24 uznaných odrôd vína. Za celoživotné vedecké dielo získala v roku 1988 prestížne ocenenie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy a za mimoriadny prínos v roku 2014 Krištáľové krídlo. Jej najznámejšie vína, ktoré ľahko ochutnáte v našom regióne, sú Devín, Dunaj, Hron, Rudava či Váh. Ich šľachtenie bolo nesmierne zaujímavé a postup kríženia odrôd nám pani Pospíšilová podrobne opísala. Pri rozhovore nás očarila jej veľmi príjemná a skromná osobnosť a strávili sme s ňou uprostred viníc, kde rastú jej odrody, niekoľko nezabudnuteľných hodín.

Pozrite si rozhovor s prvou dámou slovenského šľachtenia viniča:

Knihu Lesný vinič napísala pani Pospíšilová s kolegom Rastislavom Šimorom
Knihu Lesný vinič napísala pani Pospíšilová s kolegom Rastislavom Šimorom.
Rudava bola vyšľachtená Dorotou Pospíšilovou v roku 1967 v Bratislave.
Rudava bola vyšľachtená Dorotou Pospíšilovou v roku 1967 v Bratislave.
Dorota Pospíšilová v račianskom vinohrade u Lednárovcov, kde kontroluje kvalitu viniča, ktorý sama vyšľachtila.
Dorota Pospíšilová kontroluje kvalitu a zdravie viniča – jej vlastnej odrody.
Počas rozhovoru sme si spoločne vychutnávali fantastickú Rudavu 🙂