Objav svoju vášeň v kuchyni: Cesta k úspechu a radosti

1071

Ak patríte k tým, ktorí s radosťou trávia čas v kuchyni, skúšajú nové recepty a experimentujú s chutnými kombináciami, mohlo by sa zdať, že vaša vášeň pre varenie a pečenie zostane len zábavným koníčkom. No opak je pravdou, a to nám dokazuje príbeh riaditeľa úspešnej značky Cukrári.sk, pána Norberta Szarku.

Pan Szarka prekonal stereotypy a rozhodol sa zdieľať svoje skúsenosti a odbornosť s mladými talentmi v cukrárskom odbore. Túto príležitosť našiel na SOŠ gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v Bratislave. Jeho prístup je osviežujúci a obohacujúci, pretože ukazuje, že vášeň môže byť spojená s pracovným svetom.

Projekt nazvali Mladí cukrári. Jedná sa o spoluprácu medzi školou a Cukrári.sk, ktorá vyrába aj bezlepkové a bezlaktózové výrobky, tj. sortiment odlišný od výrobkov v školských vzdelávacích programoch odborného výcviku trojročného učebného odboru cukrár, ako aj štvorročného odboru cukrár – kuchár. Študenti takouto formou už počas štúdia získavajú vedomosti a odborné zručnosti v modernej, vegánskej či bezlepkovej výrobe. Aj týmto škola reaguje na dopyt na trhu a stúpajúci trend rôznych zdravotných obmedzení a intolerancií.

Noro je vyštudovaný IT-čkar, ale už v začiatkoch svojho pracovného života počas pobytu v zahraničí pričuchol ku gastronómii, ktorej napokon zostal verný. Ku konceptu Cukrári.sk sa dostal po tom, čo sa skupinke študentov nepodarilo doviesť túto myšlienku do zdarného konca. Vtedy nezaváhal, chopil sa príležitosti a so svojimi spoločníkmi už desiaty rok vedú prevádzku cukrárskej výroby, v ktorej nielenže dávajú príležitosť šikovným študentom, ale zároveň začali spolupracovať so SOŠ na Farského 9. Firmu aktívne zapojili do systému duálneho vzdelávania, ponúkajú možnosti praxe a brigád, organizuje rôzne workshopy a školenia.

Norbert Szarka, CEO Cukrari.sk

Sladkosti on-line

Spolupráca s kaviarňami, hotelmi, reštauráciami a kateringovými firmami po celom Slovensku je iba vrcholom ľadovca. Táto spoločnosť okrem toho prevádzkuje aj e-shop, kde môžete objednať skvelé torty a sladkosti.

Ako predávať on-line také produkty ako torty? No jednoducho – trocha fantázie a obchodného ducha. Dnes môžete sedieť v pohodlí vášho domova, prehliadať ponuku sladkých lahôdok, môžete si dokonca vybrať aj expresný termín doručenia. A čo je ešte najlepšie, tortu si môžete vytvoriť presne podľa svojich predstáv.

Úspech firmy sa začal písať tým, že túžili vniesť nový vietor na sladký trh. Vybrali nevšedné chute a receptúry, s dôrazom na výber kvalitných a overených surovín. Zároveň bolo ich cieľom ponúknuť kvalitný výrobok za primeranú cenu a byť spoľahlivým a flexibilným partnerom. Dnes, so svojim 30 členným tímom, patria medzi lídrov modernej cukrárenskej výroby, ručne vyrábaných dezertov, zákuskov a toriet. Ročne spracujú viac ako 10 000 objednávok a vlastné produkty distribuujú naprieč celým Slovenskom.

„Striktne sa vyhýbame umelým farbivám, napr. farby niektorých krémov, sú zvýraznené len farbou z ovocia, zeleniny či korenia.“

Svoje know-how radi odovzdávajú študentom a Noro Szarka si spoluprácu so školou veľmi pochvaľuje. Zúčastňuje sa aj na nábore študentov do duálneho vzdelávania. To prebieha tak, že študenti sú striedavo týždeň v škole a týždeň v prevádzke, alebo na praxi. Aj spoločnost Cukrári.sk je dôkazom toho, že študenti nemusia skončiť len na pozícii cukrára, ale môžu sa prepracovať až na pozíciu supervízora či supervízorky.

Workshop na škole s Cukrari.sk

Aj práca sladká, vie byť náročná

Keďže ide o ručnú výrobu, Noro Szarka priznáva, že síce je to práca sladká, vie byť aj pekne náročná, keďže človek stojí na nohách, pracuje aj manuálne a často v svižnom tempe. Aj na toto však našli riešenie a pracovníkom sa fyzickú námahu snažia vykompenzovať aspoň tak, že k nim na prevádzku chodí raz do týždňa masérka. Spolumajiteľ úspešnej prevádzky nezabudol dodať, že ľudí pracujúcich v cukrárskej výrobe je nedostatok, je ťažké získať ich a udržať, o čo sa snažia najmä prostredníctvom spolupráce so školou a vytváraním vhodných podmienok. Výhodu v prípade práce s koláčikmi vidí v tom, že:  „Ak náš dezert niekam prinesiete, tak vždy vyčaruje úsmev na tvári.“ Zároveň torty a sladké dobroty všeobecne, ak sú chutné, dobre vyzerajú sa aj vďaka referenciám ľahko dostanú medzi ľudí a predávajú sa sami.

Dominika, študentka duálneho vzdelávania

O jedinečnosti prevádzky a o starostlivom prístupe k pracovníkom svedčí aj výpoveď Veroniky Ďuriškovej, absolventky odboru cukrár, ktorá tu pracuje už štyri roky. Práca ju baví a aj uživí, preto o zmene neuvažuje. Okrem bežnej cukrárskej výroby je už dva roky inštruktorkou a má na starosti študentov duálneho vzdelávania, ba dokonca zastupuje supervízora, ak treba. Prácu v kolektíve s mladými ľuďmi si pochvaľuje, zároveň ju teší, že vie vyrobiť torty vo vysokej kvalite, veľkých množstvách a aj individuálne podľa zadania zákazníka.

Objavte vašu vlastnú cestu k zamestnaniu

Dominika je vštudentka duálneho vzdelávania a svoj výber strednej školy by určite nezmenila. Ak chcete byť so svojím zamestnaním spokojní a mať príležitosť rásť a učiť sa každý deň, Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 je presne tou správnou voľbou.

Rozhodnutie nájsť svoju cestu k úspechu nie je jednoduché, ale môže to byť jedno z najlepších rozhodnutí vo vašom živote.

SOŠ gastronómie a hotelových služieb, Farského 9 je Centrom odborného vzdelávania a prípravy (COVP). Prebieha veľkou rekonštrukciou a modernizáciou vďaka BSK a investíciám z Integrovaného regionálneho operačného programu 2014-2020. Cieľom projektu Rekonštrukcia a investičná podpora COVP je zvýšenie počtu žiakov strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb Farského 9 na praktickom vyučovaní formou vytvorenia priestorov podobnému podnikateľskému sektoru. Prostredníctvom projektu budú komplexne zrekonštruované štyri podlažia v celkovej rozlohe 2 855 m2, vďaka čomu sa zvýši energetická hospodárnosť objektu na Harmincovej ulici č. 1.

Súčasťou projektu je obstaranie a modernizácia materiálno – technického vybavenia odborného pracoviska pre praktické vyučovanie, odborný výcvik, odbornú prax (odborov potravinárstvo – podnikanie v potravinárstve, potravinárstvo – potravinár – kvalitár, výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín, výživa a šport, výroba potravín, mäsiar, lahôdkar, mäsiar – kuchár, pekár, cukrár, cukrár kuchár, cukrár pekár, biochemik – mliekarenská výroba, biochemik – výroba piva a sladu, mäsiar) a celoživotné vzdelávanie, jazykových učební, odborných dielní, odborných učební, prednáškových a vyučovacích miestností.