![Zdroj: www.bratislavskenoviny.sk/ ms Zdroj: www.bratislavskenoviny.sk/ ms](https://bratislavskykraj.sk/wp-content/uploads/2021/08/10a33f49e9d603b0ce5a1d1c99353c54-696x391.jpeg)
V bratislavskom Devíne opäť ožije vinárska tradícia. V areáli Devínskeho trhoviska a vínneho trhu pod hradom Devín sa bude v sobotu 4. 9. konať Devínske ríbezľové vinobranie. Na milovníkov dobrého jedla a vína bude čakať hroznový a ríbezľový burčiak, produkty lokálnych aj zahraničných vinárov či kulinárske špeciality zamerané na červené a čierne ríbezle. Atmosféru doplní hudobný program.
„Vinobrania patria už dávno medzi tradičné spoločenské podujatia vinárskych obcí a miest v našom regióne. V posledných rokoch je vinobranie organizované spoločne so sesterskou mestskou časťou Devínskou Novou Vsou,“ približujú organizátori. Spoluorganizátorom je tiež Devínsky spolok vinárov a vinohradníkov.
Devín je starobylé vinárske mestečko s históriou vinohradníctva siahajúcou do 2. storočia pred naším letopočtom. V stredoveku bolo vraj devínske víno výnimočne dobré a vychýrené, preto ho v roku 1688 cisár Leopold dovolil predávať v sudoch pod ochrannou známkou. Zaslúžili sa o to najmä výborné prírodné podmienky, teda mimoriadne vhodné podložie, ideálna orientácia svahov Devínskej Kobyly na juhozápad a blízkosť veľkej rieky Dunaj.
![](https://bratislavskykraj.sk/wp-content/uploads/2021/08/devinske-vinobranie-1000x1000-1.jpg)
Od roku 1921 sa stal Devín známy aj novým druhom vína – ríbezľovým. Zaslúžil sa o to Devínčan Alois Sonntag, ktorý využil prebytok ríbezlí pestovaných na Devínskej Kobyle a založil veľkovýrobu ríbezľového vína. „Na vinobraní si pripomenieme 100. výročie tohto výnimočného gastropríbehu,“ pozývajú organizátori.
Zdroj: TASR