Rok vinohradníka: Oberačka je spoločenská udalosť, ktorej sa môžete zúčastniť aj vy

720

Pripravili sme pre vás prehľad prác vo viniciach, aby ste lepšie porozumeli vínu.

Krásu vinohradov si môžete vychutnať v Malokarpatsku, ale ak ste z Bratislavy, stačí ísť do Rače, kde má vinohradníctvo dlhú a pestrú tradíciu. Oberačky sú v plnom prúde a mnohí vinári privítajú pomocníkov. Odmenou za prácu vo vinohrade vám bude hroznový mušt, víno a netradičný zážitok.

Sledujte Račanský vinohradnícky chodník a dozviete sa viac o vinároch, ktorí sú jeho súčasťou, aj podujatiach, na ktoré vás až do neskorej jesene pozývame.

Práca vo vinohrade a v pivnici je rozmanitá a periodicky sa opakuje každý rok. Toto je prehľad činností, ktoré tvoria vinohradnícky rok:

Rezačka, strihačka

Prvá práca vo vinohrade. Nožnicami (v minulosti nožíkom) sa odstraňuje prebytočná réva, aby koreň pekne zmladzoval a prinášal očakávanú úrodu. Vinič rodí na letorastoch, ktoré rastú na dvojročnom dreve.

Opravy drôtenky

Po strihaní, ale pred viazaním, keď sú všetky minuloročné letorasty odstránené, sa robí údržba stĺpikov a drôtov. Potrhané vedenie treba opraviť, drôty prípadne úplne vymeniť.

Vinica Tále.

Viazačka

Skrátená réva odstrihnutá zvyčajne na 6 až 8 očiek hlavného ťažňa a 1-2 očká zálohy, sa upevňuje k drôtom vedenia špagátom, drôtikom alebo viazacími nožnicami s páskou.

Špricovačka

Ochrana viniča chemickým alebo biologickým postrekom pred chorobami, ale aj na výživu listov či plodov. Opakuje sa podľa potreby a hrozby chorôb (najmä plesne, hniloba) od jari až do neskorého leta. Prvým postrekom sezony bývala sulka (síra).

Kopačka, hnojenie

Prekyprenie pôdy do hĺbky 25 – 30 cm. V minulosti sa robila kopálmi, vidlami, v ťažkých pôdach rýľom. Dnes sú práce z veľkej časti mechanizované (orba, plečkovanie, diskovanie). Kopačka sa často spojila s prihnojovaním – v minulosti najmä maštaľným hnojom, dnes skôr umelými hnojivami.

Podsádzanie

Jarné alebo jesenné dosadenie nových štepov, prípadne výsadba nového vinohradu.

Vyplievanie

Prvá z letných prác, ktoré sa vykonávajú počas vegetácie. Vylamujú sa prebytočné výhonky, ktoré nie sú plodonosné a nebudú potrebné ani budúci rok.

Jediný mesiac v roku, kedy majú vinári voľno, je december.

Škrabačka

Odstraňovanie buriny a súčasne i kyprenie pôdy. Pri koreňoch sa robila škrabákmi alebo motykami. Dnes ju medzi riadkami nahrádza kosenie alebo mulčovanie. Podľa potreby a podmienok na rast buriny sa opakovala dva až päťkrát.

Zastrkovanie

Ďalšia zo zelených prác. Ide o zastrkovanie rastúcej révy medzi drôty vedenia. Zároveň sa ešte raz vyplievajú aj nové výhonky zálistkov.

Snímanie

Posledná zelená robota vo vinici. Ide o odrezávanie vrškov výhonkov, ktoré prevyšujú horné drôty. Prácu je možné spojiť s preriedením nadbytočných listov, aby sa zabezpečil dostatok slnečného svitu pre dozrievajúce hrozno.

Oberačka

Najočakávanejšia práca vo vinici. Hrozno sa dnes strihá nožnicami do vedier alebo prepraviek, v ktorých sa odváža na spracovanie (mletie, prešovanie – lisovanie) do vinárstva. Po oberačke sa vinohradnícky rok končí a začínajú sa práce na spracovaní hrozna, resp. muštu vo viniciach. Oberačka je častokrát spoločenská udalosť, ktorej sa môžete zúčastniť aj vy.

RAČANSKÝ VINOHRADNÍCKY CHODNÍK

Združuje račianskych vinárov a približuje ich k nám – spotrebiteľom. Cieľom je, aby sme víno pili aj priamo vo viniciach či pivniciach lokálnych vinárov, čím ich podporíme, aby naďalej robili víno síce v malom množstve, ale s veľkou láskou. Počas leta vás za nimi vozila aj Račanská lokálka a veríme, že sa vám tento projekt páčil. Ale môžete ich navštíviť aj sami – len tak si posedieť na ich dvore, v pivnici či vinici, alebo sa zúčastniť rôznych podujatí, ktoré organizujú.

Fotografie: Račanský vinohradnícky chodník, BSK