Gastro a vinárne
Gastro a vinárne
Bratislavský kraj ponúka nielen mnoho krásnych miest, ale taktiež množstvo pestrých chutí, ktoré sa líšia od regiónu k regiónu. Asi najznámejším receptom sú typické Bratislavské rožky, ktoré dodávali aj na cisársky dvor vo Viedni. Medzi špeciality patria aj jedlá, ktoré obsahovali zemiaky. Typické sú pšenové opatance, krumpľová baba alebo vynikajúce zemiakové šúľanky. Tradičnými jedlami z malokarpatskej oblasti sú zas modranská fazuľnačka, calta, kapustníky, či scískanice. Gastronomickým zážitkom je aj účasť na husacích hodoch, ktorými je preslávená najmä dedina Slovenský Grob. Bratislavský región sa rozprestiera v historicky najstaršej vinohradníckej oblasti pestovania viniča v Strednej Európe. Najvýznamnejšími odrodami sú Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Frankovka modrá. Pri návšteve vinárstiev združených do Malokarpatskej vínnej cesty nájdeme v každej vinohradníckej obci aj vína z lokálnych odrôd.