Tomáš Szalay: Každý deň sa dozvedáme novú jóbovku. Zdravotníctvo potrebuje resuscitovať (PODCAST)

1092
Tomáš Szalay

„Hoci nerád, musím byť zvestovateľom apokalypsy,“ hovorí lekár Bratislavského kraja Tomáš Szalay. V zdravotníctve chýba personál – lekári a sestry. Čakacie doby na operácie sú šialene dlhé, rádovo sú to mesiace. Kapacitná priepustnosť ambulancií je nedostatočná. Nemocnica v Malackách ohlásila, že hrozí koniec urgentného príjmu a veľký problém má aj urgentný príjem v bratislavskej univerzitnej nemocnici. A to je len časť spomenutých vecí, ktoré kolabujú.

„Je to zlé a nezačne sa to rýchlo zlepšovať. Práve naopak. Zotrvačnosťou sa to bude ešte dlho zhoršovať. Roky sa nič neriešilo a peniaze sa použili zlým spôsobom – napríklad na celoplošné testovanie. Z tohto nie je jednoduchá cesta von. Aj počas pandémie sa ukázalo, že náš systém je absolútne nepripravený na krízové situácie. A ani peniazmi problém nevyriešime,“ dopĺňa Szalay.

Podľa Szalaya riešenia musíme hľadať inde. „Hľadať priestor pre optimalizáciu, pretože v súčasnsom systéme zbytočne preháňame pacientov. Robíme vyšetrenia, ktoré by sa robiť nemuseli. Nastúpiť budú musieť aj nepopulárne rozhodnutia a riešenia. A čo je najdôležitejšie, ľuďom musíme začať hovoriť pravdu.“

Viac sa dozviete v rozhovore:

Moderuje: Lucia Forman
Video: Jana Šantavá