Spoznajte Európsku úniu: Ako funguje Zastúpenie Bratislavského samosprávneho kraja pri EÚ v Bruseli

332

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bol prvým slovenským regiónom, ktorý založil svoju kanceláriu v Bruseli, a to už v roku 2002. Toto zastúpenie doteraz zostáva najdlhšie pôsobiacou slovenskou regionálnou kanceláriou v európskom hlavnom meste. Ciele tejto kancelárie sú rôznorodé a zahŕňajú posilnenie účasti BSK na európskych záležitostiach a projektoch, využitie príležitostí, ktoré členstvo v EÚ regiónu ponúka, a predstavenie BSK ako turisticky príťažlivého a úspešného regiónu.

Kľúčové ciele Zastúpenia BSK pri EÚ

Kancelária v Bruseli aktívne pracuje na zapojení BSK do rôznych európskych iniciatív a projektov, čo pomáha regiónu získať prístup k novým zdrojom financovania a inováciám. Identifikuje a využíva všetky príležitosti, ktoré EÚ ponúka na podporu regionálneho rozvoja, či už ide o finančné prostriedky, technologické inovácie alebo politickú podporu. Cieľom je predstaviť Bratislavský kraj ako destináciu, ktorá je atraktívna pre turistov a investorov, čo prispieva k jeho ekonomickému rozvoju. Kancelária tiež vytvára pevné základy pre spoluprácu s rôznymi európskymi inštitúciami a regiónmi, čo pomáha pri výmene skúseností a realizácii spoločných projektov.

Aktivity Zastúpenia BSK v Bruseli

Kancelária aktívne pracuje na ovplyvňovaní tvorby európskej legislatívy v prospech BSK. To zahŕňa rozvíjanie a udržiavanie kontaktov so slovenskými a európskymi inštitúciami, vrátane Stáleho zastúpenia SR pri EÚ, Európskej komisie, Európskeho parlamentu a Európskeho výboru regiónov. Kancelária identifikuje spoločné témy a rozvíja spoluprácu s inými zastúpeniami európskych regiónov a miest v Bruseli, čo zahŕňa výmenu skúseností a realizáciu spoločných aktivít. BSK sa aktívne zapája do rôznych európskych sietí a partnerstiev, čo umožňuje regiónu byť súčasťou významných iniciatív a projektov. Kancelária pravidelne monitoruje dianie v Bruseli a poskytuje aktuálne informácie o relevantných európskych politikách a projektoch. Jednou z dôležitých úloh kancelárie je prezentácia odborného, kultúrneho a turistického potenciálu BSK, čo sa dosahuje organizovaním konferencií, kultúrnych podujatí a účasti na prezentačných podujatiach zameraných na propagáciu cestovného ruchu.

Význam pre Bratislavský kraj

Zastúpenie BSK pri EÚ v Bruseli zohráva kľúčovú úlohu pri rozvoji regiónu, pričom zabezpečuje jeho aktívnu účasť na európskych záležitostiach a využitie príležitostí, ktoré členstvo v EÚ ponúka. Týmto spôsobom prispieva k ekonomickému, kultúrnemu a sociálnemu rozvoju Bratislavského kraja, čím zvyšuje jeho konkurencieschopnosť a atraktivitu na európskej úrovni.

Bratislavský samosprávny kraj sa zameriava aj na nové iniciatívy v oblasti udržateľného rozvoja a digitálnej transformácie. Kancelária v Bruseli taktiež aktívne podporuje projekty zamerané na zlepšenie infraštruktúry, vzdelávania a inovácií v regióne​​. Tieto iniciatívy prispievajú k napĺňaniu cieľov Európskej zelenej dohody a digitálnej agendy, čím Bratislavský kraj získava ďalšie možnosti financovania a rozvoja.