Dunaj v Devíne dosiahol druhý stupeň povodňovej aktivity

1013

Rieka Dunaj dosahuje druhý stupeň povodňovej aktivity v bratislavskom Devíne. Informoval o tom Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) po prijatí aktuálnych informácií z vodohospodárskych dispečingov a vodomerných staníc z nemeckého a rakúskeho úseku Dunaja k utorkovému ránu a aktualizácie údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Stúpanie hladiny Dunaja je podľa SVP následkom intenzívnych zrážok na Slovensku, ale aj v posledných dňoch v Nemecku. Podobnú situáciu očakáva aj v najbližších hodinách. „Slovensko zdieľa údaje s rakúskou stranou, a tak 48 hodín vopred vieme vývoj hladiny vody, čo nám dáva dostatok času na realizovanie protipovodňových opatrení,“ podotkol Bocák.

SVP deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade potreby vie operatívne zasiahnuť, postaviť mobilné hradenia, a tak bezpečne previesť Dunaj cez zastavané územia. Podobná situácia bola aj počas vianočných sviatkov v minulom roku. Nejde o žiadny výnimočný stav, pripomenul hovorca SVP.

SHMÚ informoval, že v Bratislave bol v utorok ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov, v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. V platnosti je hydrologická výstraha prvého stupňa pre okresy Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy. Minister životného prostredia Tomáš Taraba zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb.