Posledná vyza plávala Dunajom v roku 1957. Spoznajte symbol nášho ekocentra, dunajskú veľrybu

76
Zdroj: wikipedia.com
Zdroj: wikipedia.com

Všimli ste si krásnu drevorezbársku prácu v záhrade Ekocentra Čunovo? Je to vyza veľká, starobylá ryba, ktorá je súčasťou dunajských legiend. Najväčšie vyzy na slovenskom úseku vážili až tonu a merali 6 a viac metrov!

Každý rok tiahli z Čierneho mora do Dunaja, kam sa chodili neresiť. Ešte pár desiatok rokov dozadu bola vyza bežnou súčasťou života Prešporčanov. Žiaľ, kvôli nadmernému lovu u nás vyhynula a dnes je celosvetovo ohrozeným druhom.

Beluga kaviár

Smutný dôvod, prečo je týchto majestátnych rýb čoraz menej, je ich lov. Ich mäso bolo také kvalitné, že sa stalo obľúbenou pochúťkou starých Bratislavčanov a hrdo ho servírovali aj na Štedrovečernom stole. Boli kruto lovené napriek tomu, že mesto po ich značnom úbytku vydalo zákaz. Naši predkovia ju doslova vyhubili. Aj slávny Beluga kaviár pochádza z najvzácnejšieho a najdrahšieho jesetera na svete – z vyzy veľkej. Lov kvôli ikrám je ďalší významný dôvod, prečo dnes už vyzy takmer nevidíme. Odborníci však neustále hľadajú spôsoby, ako im pomôcť migrovať a zakladajú chránené chovy.

Najväčšie spozorované vyzy vôbec mali vyše tri tony a takmer 10 metrov. Dožívajú sa aj vyše 100 rokov!

Vráti sa vyza do Dunaja?

Žiaľ, asi nie. Bránia jej vodné diela Železné vráta a Gabčíkovo. Model vyzy nájdete napríklad v Prírodovednom múzeu na Vajanského nábreží. Živé, ale menšie jedince žijú v akváriách v Čechách a Maďarsku. A krásnu drevorezbársku prácu nájdete v záhrade nášho Ekocentra Čunovo, kam vás srdečne pozývame! Ekocentrum Čunovo je otvorené pre verejnosť každý víkend v čase 10:00 – 18:00.

Zdroj: alamy.com
Zdroj: alamy.com
Vyza veľká v župnom Ekocentre Čunovo
Vyza veľká v župnom Ekocentre Čunovo