Bratislavský samosprávny kraj vydal kolaudačné rozhodnutie na časť Dúbravsko-karloveskej elekrtičkovej radiály

93

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy vydal koncom júna kolaudačné rozhodnutie pre časť zmodernizovanej Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály v Bratislave.

Časť stavebných objektov je daná do trvalého užívania, boli splnené podmienky dané v predchádzajúcom rozhodnutí. Zvyšná časť stavebných objektov zostáva v predčasnom užívaní z dôvodu nesplnenia podmienok z predchádzajúceho rozhodnutia.

Stavebník je zároveň povinný splniť podmienky uvedené vo vydanom rozhodnutí. Týka sa to napríklad hluku či vibrácií. V zmysle záväzného stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva musí predložiť protokol z objektívneho merania hluku z električkovej dopravy v dotknutom prostredí, ktorý preukáže súlad s požiadavkami vyhlášky ministerstva zdravotníctva. Upravené musia byť tiež vzdialenosti hrán zastávok. Na základe stanoviska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska je povinný všetky stĺpiky osadené v priestore priechodu pre chodcov cez električkovú trať v hornej časti onačiť farebne kontrastným označením, najlepšie červenej alebo žltej farby.

Predchádzajúce povolenie na predčasné užívanie električkovej dráhy vydal BSK ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy v júni 2021. Vydané bolo do 31. júla 2024.

Dlhoočakávaná rekonštrukcia Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály sa začala 22. júna 2019. Dokončili ju v roku 2020, električky začali do Dúbravky opäť premávať 26. októbra 2020. Rozsiahlu modernizáciu realizovalo vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála. Pracovalo sa na tri etapy. Obnovu zaplatili najmä z európskych peňazí.