Pocta slobode. Na hrade Devín zazneli výnimočné hlasy: Jana Kirschner, Katarína Knechtová a Sima Magušinová

12553

Aj tento rok sa Hradom Devín rozozvučali výnimočné hlasy slovenských umelcov. Vystúpili v rámci podujatia Pocta slobode – Tribute to freedom, ktoré sa uskutočnilo v piatok 16. 8. 2024. Návštevníci mohli vidieť a počuť tri divy slovenskej hudobnej scény – Janu Kirschner, Katarínu Knechtovú a Simu Magušinovú.

Podujatie je neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho a spoločenského leta v Bratislavskom regióne. Každoročne ho navštevujú nielen obyvatelia kraja a Bratislavy, ale za umeleckým zážitkom sem prichádzajú ľudia z celého Slovenska. Je to výnimočný koncert, ktorý pripomína výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy, 80. výročie SNP a výročie pádu Železnej opony. Symbolicky sa každoročne usporadúva práve na hrade Devín, ktorý sa postupne stáva pamätným miestom pre demokraticky zmýšľajúcich občanov Slovenska,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Jana Kirschner

Je jednou z najvýznamnejších slovenských speváčok a skladateliek súčasnej hudobnej scény. Svoju hudobnú kariéru začala v polovici 90-tych rokov a veľmi rýchlo si získala popularitu vďaka svojmu jedinečnému hlasu, umeleckej autenticite a schopnosti spojiť rôzne hudobné žánre, ako sú pop, folk, rock, a jazz.

Jej debutový album, „Jana Kirschner,“ vyšiel v roku 1997 a odštartoval jej úspešnú kariéru. Nasledovali ďalšie úspešné albumy, ako napríklad „V cudzom meste“ (1999), ktorý obsahuje hity ako „Modrá“ a „Líška,“ a stal sa prelomovým bodom v jej kariére. Tento album bol ocenený viacerými hudobnými cenami, vrátane slovenských cien Aurel.

Jana Kirschner je známa svojou kreativitou a odvahou experimentovať s hudobnými štýlmi. Speváčka je tiež uznávaná za svoje texty, ktoré často reflektujú osobné témy, spoločenské otázky a hĺbavé úvahy o živote. Jej hudba je nielen zábavná, ale aj zamýšľajúca sa, čo ju robí obľúbenou u širokého spektra poslucháčov.

Jana Kirschner má za sebou mnoho spoluprác s rôznymi slovenskými a zahraničnými hudobníkmi a umelcami. Je tiež aktívna v občianskom a kultúrnom živote, často sa angažuje v rôznych sociálnych a charitatívnych projektoch.

Katarína Knechtová

Je jednou z najznámejších a najrešpektovanejších slovenských speváčok, skladateliek a textárok. Jej kariéra začala naberať na obrátkach, keď sa stala členkou populárnej kapely IMT SMILE, kde pôsobila ako speváčka v rokoch 1996 až 1997. Neskôr založila vlastnú skupinu PEHA, s ktorou dosiahla veľký úspech nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Po odchode z Pehy sa Katarína vydala na sólovú kariéru.

Knechtová sa vyznačuje silným a emotívnym hlasom, ktorý dokáže sprostredkovať širokú škálu emócií. Jej texty často reflektujú osobné skúsenosti a introspektívne témy, čo jej tvorbu robí hlboko autentickou a ľahko sa s ňou stotožňuje široké publikum. Je držiteľkou viacerých ocenení a je považovaná za jednu z najvplyvnejších postáv na slovenskej hudobnej scéne. Jej hudobná tvorba a hlas zostávajú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kultúry.

Sima Magušinová

Sima Magušinová (za slobodna Martausová) sa narodila v roku 1988 v Považskej Bystrici.

Vyštudovala odbor herectvo na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a popri štúdiu ktorého začala skladať hudbu. V roku 2009 sa stala víťazkou hudobnej súťaže Gospel talent. Od roku 2012 do roku 2015 bola členkou súboru Radošinského naivného divadla, kde vystupovala v hre Polooblačno. Popri herectve si uvedomila, že hudba pre ňu znamená oveľa viac a začala sa jej venovať naplno. Po víťazstve v Gospel talente začala s hudobnou produkciou. V roku 2012 vydala svoj debutový album. Ku dnešnému dňu ich má na konte šesť.

Táto talentovaná speváčka a skladateľka si získala srdcia fanúšikov svojou autentickou a emotívnou hudbou. Jej tvorba sa vyznačuje osobitým štýlom, ktorý spája prvky popu s folkom, pričom v textoch často reflektuje osobné skúsenosti, emócie a univerzálne témy lásky, života a ľudských vzťahov.

Okrem hudby a gitary má rada hory, turistiku, horolezectvo, lyžovanie, kávu, dobré jedlo, kvety, ľudí a Toho kto ich stvoril. Spievanie a skladanie piesní vníma nie len ako záľubu, ale aj ako poslanie a dar od Boha.

Jednou z jej najznámejších piesní je skladba „Čokoláda“. Má chytľavú melódiu a text, ktorý oslovuje široké publikum. Je to pieseň, ktorá oslavuje radosť z maličkostí, každodenných potešení a pripomína, že aj v zdanlivo obyčajných veciach môžeme nájsť krásu a šťastie.

Pätnásty ročník

Od roku 2010 sa na hradnom pódiu vystriedalo viacero významných interpretov, ako Sinéad O´Connor, Eric Burdon a skupina Animals, skupina Electric Light Orchestra, ale aj Olympic, Hex, Vidiek, Prúdy, Vladimír Mišík a E.t.c…, David Koller , Richard Muller, Sima Martausová, Lenka Filipová, Szidi Tobias, Anetta Langerová, Vlasta Redl, Janko Lehotský, Peter Lipa , Milan Lasica, Jiří Suchý, Stanislav Štepka, Tomáš Klus, Billy Barman a mnohí ďalší.

Hrade Devín je jedným z najimpozantnejších historických miest strednej Európy. Je nielen symbolom základov slovenskej histórie, ale svojím významom siaha až do celoeurópskych súvislostí. Sídlili tu Kelti, potom Rimania a od 8. storočia je to jeden z najvýznamnejších slovanských hradov. Po skončení 2. svetovej vojny zase priamo pod ním bola železná opona. Hrad Devín sa tak stal významným pamätným miestom.

Podujatie sa konalo pod záštitou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu a primátora Hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla.

Pozrite si celý fotoalbum z koncertu POCTA SLOBODE.

Foto: Monika Kováčová / BSK.