Cyklistický výlet po stopách Železnej opony spríjemnil a obohatil horúcu letnú nedeľu

52

V nedeľu 11. augusta 2024 sme v hojnom počte zúčastnených odštartovali druhý ročník projektu Bratislavského samosprávneho kraja Železná opona zo sedla bicykla. Témou cyklovýletu boli petržalské dotyky s totalitou, ktoré nám pri jednotlivých zastávkach odborným výkladom približoval archivár Ústavu pamäti národa a náš pravidelný sprievodca, odborník na železnú oponu, Peter Mikle. Komentár bol spojený s fotografickou dokumentáciou, ktorá vizuálne spestrovala výklad a pomáhala hlbšie pochopiť súvislosti.

Ešte pred samotným štartom si prišli na svoje nadšenci geocachingovej hry, ktorých úlohou bolo nájsť kešku Hartmuta Tautza. Hra zároveň tematicky nadväzovala na štart našej cyklotrasy – Tautzov pamätník na Kopčianskej ulici v Petržalke.

Akciu otvoril oficiálnym príhovorom predseda Bratislavského samosprávneho kraja, župan Juraj Droba, a vedúca Oddelenia kultúry Bratislavského samosprávneho kraja, Svetlana Waradzinová. V trase sme pokračovali k Jarovskej Bažantnici, odpočívadlu a úkrytu narušiteľov štátnej hranice, nášmu ďalšiemu stanovisku.

Intenzita kladenia otázok bola v plnom prúde. Pútavé príbehy konkrétnych ľudí spojené s fotografickou dokumentáciou nenechali ľudí nezaujatých. Práve naopak. Rozprávanie pána Mikleho viedlo zúčastnených k interaktivite a záujmu o danú tému.

Na našej záverečnej trase do Rusoviec sme postupne zišli z cestnej komunikácie na poľnú cestu, a pomedzi kukuričné pole sme smerovali k poslednému objektu bývalej 13. roty PS. Tu si na svoje prišla aj mladšia generácia, ktorá pozitívne ocenila túto zmenu ako súťaživý zážitok, a taktiež to bola pre nás všetkých trasa, kde sme si mohli preveriť svoju kondíciu. Na záver všetci zúčastnení vyjadrili potleskom svoju spokojnosť a vďačnosť.

Bohatosť príbehov a spoznávanie nových, neznámych zákutí železnej opony nám všetkým spríjemnili a obohatili čas horúcej letnej nedele. Poďakovanie patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju a v neposlednom rade všetkým zúčastneným nadšencom cyklistiky, ktorú sme v tento deň prepojili s pútavým poznávaním skutočných príbehov ľudí, ktorých dotyky s totalitou boli silné a v mnohých prípadoch končili tragicky.

Veríme, že tohtoročné podujatie nebolo posledné a už teraz sa tešíme na všetkých Vás a na to, ako budeme spoločne spoznávať ďalšie trasy železnej opony s podmanivým a niekedy až neuveriteľným odhodlaním človeka, jeho túžby po slobode a dotykoch s totalitným režimom.