„Nekŕmte nás, pracujeme!“ je motto kampane, ktorej cieľom je vzdelávať verejnosť o správnom správaní sa voči vodiacim psom

57
Zdroj: iStockphoto.com
Zdroj: iStockphoto.com

Títo psi, ktorí vedú svojich majiteľov a nosia postroje, často získavajú sympatie okoloidúcich, ktorí sa ich pokúšajú pohladkať či dokonca kŕmiť. Takéto rozptýlenie však môže viesť k nebezpečným situáciám pre nevidiaceho človeka, ktorý sa spolieha na svojho psa kvôli orientácii a bezpečnosti.

Vodiace psy sú oficiálne uznávané ako kompenzačné pomôcky, a preto majú právo na prístup do verejných priestorov, ako sú autobusy, taxíky či reštaurácie. Navyše, nemusia nosiť náhubok. Vodiace psy nie sú len maznáčikovia, sú to nenahraditeľné bytosti, ktoré sa starajú o svojich majiteľov. Napriek svojej dôležitej úlohe však vedú šťastný a plnohodnotný život po boku svojich pánov. Rovnako je dôležité, aby sme sa ako spoločnosť snažili pochopiť a podporiť ich práva a potreby.

Ak sa stretávate s nevidiacim bez vodiaceho psa, je dôležité s ním komunikovať a ponúknuť mu pomoc. Každý nevidiaci má iný stupeň samostatnosti, takže je možné, že vašu pomoc odmietne – čo je jeho právo.

Dôležité je tiež, ako sa pohybujete s nevidiacim človekom. Vaša prítomnosť by mala vyvolávať dôveru a istotu. Nejasné pokyny či ťahanie za ruku môžu spôsobiť zmätok. Ak sa rozhodnete ísť s nevidiacim, buďte trpezliví a rešpektujte jeho tempo a spôsob, akým sa chce pohybovať.