Spevák Peter Lacho z Fragile vydal sólový album. Videoklip natáčal v Synagóge Senec

235
Peter Lacho
Peter Lacho


Slovenský spevák Peter Lacho, známy zo skupiny Fragile, vydal 27. septembra debutový album Čiernobiely deň. Titulnou piesňou je emotívny duet s talentovanou speváčkou Kamilou Apetauer. Videoklip natáčali v novozrekonštruovanej Synagóge v Senci.

Peter, práve si vydal nový album s názvom Čiernobiely deň. Hoci dlhé roky spievaš so skupinou Fragile, čo ťa inšpirovalo k nahratiu sólového albumu?

Zaujímavé je, že myšlienka tohto albumu nevznikla v mojej hlave, ale v hlave mojej manželky Ivany. Rozhodla sa mi ho dať ako darček k mojim 40. narodeninám. Áno, už mám viac ako 40 rokov, čo je neuveriteľné (smiech). Ona ma vlastne „dotlačila“ k tomu, aby som si splnil sen a nahral album. Predtým som vydal anglický album a rôzne iné projekty, ale nikdy som neurobil niečo takéto v slovenčine. Rozhodol som sa teda, že to skúsim, a oslovil som môjho dobrého priateľa Richarda Danela, aby mi pomohol. Richard je úžasný hudobník a povedal, že do toho ide so mnou. Tak sa celý projekt začal.

Ako dlho trvalo, kým si dal tento album dokopy?

Tie piesne vznikali približne tri roky. Niektoré skladby som napísal ešte pred viac ako 25 rokmi, takže sú to také „oldies“. Richardovi som ich posielal a diskutovali sme o tom, ako chceme, aby album znel. Snažili sme sa zachovať niečo zo starej atmosféry, ale zároveň sme pridali moderný zvuk, aby to bolo počúvateľné aj pre dnešné publikum. Všetky piesne teda kombinujú minulosť a súčasnosť, čo im dodáva osobitý štýl. A počas nahrávania sme dokonca zložili aj nové skladby, napríklad pesničku „Mám rád chvíle“, ktorá vznikla v jednej kaviarni v Košiciach.

Album nesie názov Čiernobiely deň. Prečo si sa rozhodol práve pre tento názov?

Album sme pomenovali podľa jednej z piesní, ktorá sa rovnako volá Čiernobiely deň. Je to duet s Kamilou Apetauer, speváčkou, ktorá s nami dlhodobo spolupracuje. Pieseň má pre mňa špeciálny význam, pretože som do nej vložil veľa osobných pocitov a energie. Navyše, keď som počul, ako ju Kamila spieva, vedel som, že to bola správna voľba. Práve na túto pieseň sme sa rozhodli natočiť aj videoklip.

Ako vznikal tento videoklip?

Nahrávali na dvoch rôznych miestach. Prvá časť sa točila v synagóge v Senci, čo je úžasný priestor, ktorý po rokoch chátrania zrekonštruoval Bratislavský samosprávny kraj. Táto časť klipu je tichšia a intímnejšia, čo dokonale zapadlo do atmosféry synagógy. Bola to pre nás veľká česť, že sme boli prví, ktorí mohli na tomto mieste točiť.

Druhá časť sa natáčala na terase v Bratislave, odkiaľ je krásny výhľad. Táto časť klipu je dynamickejšia, pretože tam prichádza kapela a celé sa to postupne vygraduje. Bolo úžasné vidieť, ako sa oba svety, teda pokojná a dynamická časť, spoja do jedného celku.

Pozrite si videoklip Čiernobiely deň

Spomínal si, že videoklip vznikal v spolupráci s talentovanými ľuďmi. Kto všetko sa na tom podieľal?

Na videoklipe sme spolupracovali s Miňom Debnárom, ktorý je úžasný fotograf, kameraman a vizuálny umelec. Musím povedať, že vďaka nemu klip vyzerá naozaj skvelo. Všetci sme s výsledkom veľmi spokojní.

Keď hovoríš o albume, vnímaš nejaký rozdiel medzi týmto projektom a tvojou predchádzajúcou tvorbou?

Áno, hlavný rozdiel je v tom, že v projekte Fragile, v ktorom pôsobím, sa všetko robí “len” hlasom. Nepoužívali sme žiadne nástroje, iba najkrajší nástroj, ktorým je ľudský hlas. V tomto albume som sa však vrátil k inštrumentálnej hudbe. Keď som vyrastal, mal som kapelu s klasickými nástrojmi ako basa, bicie a klavír. Bolo skvelé opäť si zahrať s plnou kapelou. Všetky piesne na albume sú tvorené tak, aby zapadli do tohto kapelového štýlu, a teraz, keď počúvam výsledok, som naozaj spokojný. Tento štýl ma baví.

Veľmi sa teším z toho, čo sme vytvorili, a som nesmierne vďačný všetkým, ktorí sa na tom podieľali. Tento album je pre mňa veľmi osobný, a dúfam, že si ho poslucháči užijú rovnako ako ja. Teším sa na reakcie fanúšikov a na to, že im budem môcť predstaviť tieto piesne aj naživo.

Peter Lacho – Čiernobiely deň

  1. Nové ráno, nový deň
  2. Povedz mi o čom snívaš
  3. Silu dám
  4. Za tebou
  5. Ako strom
  6. Tak sám
  7. Slnečný lúč
  8. Čiernobiely deň (feat. Kamila Apetauer)
  9. Mám rád chvíle

Text: Peter Lacho
Hudba: Peter Lacho & Richard Danel
Produkcia: Richard Danel