Rozhovor s Jaiwanti: 4. časť – Zdravé jedlo podľa ajurvédy

3170

V poslednej časti rozhovoru s Jaiwanti Singh sa pozrieme bližšie na ajurvédske stravovanie a ako ho môžeme ľahko začleniť do bežného života.

Tipy a rady, ktoré sa dočítate, budete ľahko dodržiavať a pomôžu vám posilniť zdravie, ktoré je v tejto dobe to najcennejšie.

Čo z jógy a ajurvédy má priame účinky na zdravie?

Existuje mnoho medicínskych dôkazov, že meditácia, cvičenie jógy a ajurvéda posilňuje imunitu na mnohých úrovniach. Odporúčam každý deň precvičovať ásany, ktoré som vám predstavila v minulých častiach, nájsť si aspoň krátky čas na meditáciu a zakomponovať základné princípy ajurvédy do nášho života.

Kľúčové je správne jedlo. V Indii totiž veríme, že je priamo prepojené aj s duchovnom. Správne stravovanie je podľa ajurvédy založené na vegetariánstve, pričom jedlo je nesmierne dôležité pre naše zdravie a môže doslova liečiť.

Prezradíš nám konkrétne rady, ako sa správne stravovať?

Stravovanie podľa ajurvédy je veľmi komplikované, ale niektoré základné rady môžete dodržiavať aj bez toho, aby ste plne rozumeli ich pozadiu a študovali ajurvédu ako takú. Budete mať viac energie, počas dňa by ste nemali cítiť únavu, malo by vám správne fungovať trávenie. Vyskúšajte ich postupne dodržiavať a uvidíte, či sa váš život mení k lepšiemu.

Ráno a večer by ste nemali konzumovať ťažké jedlá a potraviny, ktoré podporujú tvorbu hlienov. Raňajky by mali byť ľahké a dodať vám energiu. Hlavné jedlo dňa by malo byť  na poludnie alebo podvečer. Po ňom odporúčam chvíľu oddychu alebo relaxácie. Na noc by sme jesť nemali, alebo len veľmi ľahko stráviteľné jedlá.

Medzi stimulujúce a čistiace potraviny patria tie, ktoré rastú rýchlo a najmä na jar, napríklad listová zelenina, bylinky a výhonky. Mali by sa kombinovať s jemne aromatickými koreninami ako zázvor, koriander či mäta. Silu vám zase dodá jedlo, ktoré rastie pod zemou, ako zemiaky, batáty a mrkva. Sem patria aj hríby. Zázvor patrí medzi plodinu, ktorá vám posilní vitálnu energiu.

Medzi dôležité potraviny, ktoré sú výživné a harmonizujúce patrí ryža, mliečne výrobky, ale napríklad aj med či surový cukor. Nie je však zdravé to s nimi preháňať. Potraviny ako tekvica, melóny, jahody, rajčiny či fazule taktiež patria medzi stimulujúce a posilňujúce, mali by sa však kombinovať napríklad s ryžou a plodinami z tejto kategórie. Ovocie rastúce na stromoch a orechy podľa ajurvédy okrem tela vyživujú aj dušu a srdce. Môžu sa jesť samostatne, ale v malých množstvách a musia byť súčasťou vyváženej stravy.

Jaiwanti Singh k nám priniesla jógu priamo z Indie. Pod záštitou Veľvyslanectva Indickej republiky pravidelne vedie hodiny jógy v anglickom jazyku a Slovákom odhaľuje aj indickú kultúru a svet tajomnej ajurvédy. S Jaiwanti sme spravili 4-dielne interview.