Dunajské ostrovy: Objavujte unikátne rastliny a zvieratá, vodné mlyny, šľachtické sídla či majáky

2428
Kaštieľ, Bernolákovo
Kaštieľ, Bernolákovo

Pozývame vás do jedinečnej turistickej destinácie – prírodnej rezervácie „Dunajské ostrovy“.

Vútrozemská delta Dunaja sa rozprestiera medzi Malým Dunajom zo severu a Mošonským Dunajom z južnej strany. Osou týchto oboch ramien je samotná rieka Dunaj. Príroda v tejto oblasti je plná unikátnych rastlín a zvierat a neopakovateľnú atmosféru ostrovov dotvoria vodné mlyny, kostoly a bývalé šľachtické sídla.

Tipy na pekné miesta, splavy, cyklotrasy, relax a ďalšie zážitky nájdete na www.danubeislands.sk.

Mlyn Dunajský Klátov

Dunajské ostrovy ponúkajú pozdĺž turistických trás rozmanité atrakcie v podobe vodných mlynov, malých vodných elektrární, majákov, rozhľadní, termálnych prameňov, rekreačných zón, lodeníc, riečnych sútokov, ako aj jedinečnú faunu a flóru.

V minulosti na Malom Dunaji fungovalo dokonca až jedenásť vodných mlynov, z ktorých sa do dnešných dní zachovalo len zopár. Dnes ich nahrádzajú malé vodné elektrárne.

Zálesie

Nachádza sa tu aj unikátna oblasť pravekých močiarov – Šúrsky prales – medzi obcami Svätý Jur a Čierna Voda na úpätí Malých Karpát.

Kolárovo
Kolárovo

Dunajské ostrovy sú ako stvorené pre relax i šport. Cyklotrasy s minimálnym prevýšením vedúce cez asfaltové alebo prírodné cesty sú vhodné pre rekreačných, ale aj skúsenejších cyklistov. Nájdu sa jednoduchšie 30 a viac kilometrové trasy, až po vyše 80 kilometrový okruh, ktorý vedie aj cez hranice s Maďarskom.

Kolárovo

Na riečne splavy je ideálny Malý Dunaj, ktorý zdolá takmer 130 riečnych km, kým sa vleje do Váhu. Splavy sú opäť v rôznych dĺžkach od 3 až po 7 a viac hodín. Začínajú a končia na rôznych miestach, v ponuke je široké množstvo trás. V lokalite sa možno venovať aj pešej turistike a zážitkovému turizmu objavovaním krajiny lužných lesov, návštevou náučného chodníka Čierna voda, Číčovského mŕtveho ramena a mnohých ďalších.

Tomášikovo
Kolárovo
Veľké Úľany
Tomášov
Dunajská Streda
Kolárovo

Oblasť Dunajských ostrovov je považovaná za najteplejšie a najsuchšie územie Slovenska s úrodnou pôdou a vzácnou zásobou pitnej vody. Zároveň je domovom mnohých unikátnych druhov živočíchov a rastlín. Žije tu aj vták prezývaný „Dunajský papagáj“. Je to Rybárik riečny pýšiaci sa výraznou modrou farbou peria. V ostatných rokoch sa do oblasti vrátil Šakal zlatistý. V okolí riečnych tokov môžete stretnúť plávajúceho chrobáka Potápnika obrúbeného, sladkovodnú Škľabku veľkú, či pozorovať nádherné dunajské lekná.