Deň otvorených dverí Cechu husacinárov: V sobotu vás pozývame do Slovenského Grobu

1947

Leto pomaly končí a v Grobe sa rozpaľujú pece. Navštívte Kráľovstvo husaciny, túto sobotu 4. septembra vás Cech husacinárov pozýva na Deň otvorených dverí a špeciálne degustačné menu.

V Slovenskom Grobe sa pečú tie najväčšie a najkvalitnejšie husi a kačice už 120 rokov. A po celý čas sa takmer nezmenili fantastické recepty – dedia sa z generácie na generáciu. Za chrumkavou husacinou sem cestujú návštevníci z celého sveta, dokonca až z ďalekého Japonska. A keďže Slovenský Grob leží v okrese Pezinok, je obklopený vinicami a ochutnáte tu aj výborné miestne vína.

Grobská tradícia začala tým, že v piatok domáce gazdinky upiekli hus a v krojoch ju ponúkali okoloidúcim priamo zo svojich dvorov. Návštevníci sa dobre najedli a odniesli si pekné spomienky a odovzdali dobré odporúčanie. Záruku kvality však majú len tie reštaurácie, ktoré patria do Cechu husacinárov.

Deň otvorených dverí

V sobotu 4. septembra 2021 vás reštaurácie z Cechu husacinárov pozývajú na Deň otvorených dverí. Od 11:00 do 20:00 si môžete v niektorom z rodinných podnikov vychutnať degustačné menu za špeciálnu cenu 13 eur. Netreba rezerváciu, stačí prísť. Viac sa dozviete TU.

Okrem gurmánskeho zážitku je návšteva Grobu aj príjemným výletom. Je to malebná obec obklopená Malými Karpatmi a hlavnú ulicu zdobí symbol gastrotradície – obrovská zlatá hus.  

Kráľovstvo husaciny 2019

Najviac návštevníkov má Slovenský Grob koncom leta počas veľkolepých slávností s názvom Kráľovstvo husaciny, kde okrem husí ochutnáte domáce lokše, burčiak a malokarpatské vína. Tento rok sa tradičné podujatie kvôli pandémii neuskutoční, ale o to vrelejšie vás privítajú rodinné reštaurácie.

Viete, aké víno sa hodí k husacine? Oboje! Biele je vhodnejšie s pevnejšou kyselinou, červené jemnejšie, ovocné. A najlepšie je vždy malokarpatské.