Čas na zber žihľavy končí. Máte už len pár dní

4672

Z detstva si žihľavu pamätá snáď každý, pre jej pŕhlivosť. Na prvý pohľad obyčajná burina, avšak miláčik prírody. Inak by jej nedarovala toľko užitočných živín, ktoré z nej robia liečivý skvost. Nájdete v ňom dezinfekčný a regeneračný chlorofyl, betakarotén, vysokú dávku vitamínu C, vitamíny skupiny B, vápnik aj horčík a močopudnú kyselinu kremičitú. Žihľavu by ste si mali ceniť aj pre obsah antioxidačných flavonoidov a baktérie ničiace fytoncídy.

Látky obsiahnuté v listoch žihlavy majú najmä protizápalový a hojivý účinok, urýchľujú liečbu rán, ekzémov a poškodených tkanív. Pri vnútornom použití chlorofyl z rastliny povzbudí trávenie a pomáha okysličovať telo. Pôsobí aj proti málokrvnosti či reume. Odvar prospeje ľuďom s chorým srdcom, pri cukrovke, ale tiež pri virózach či hnačke. No a netreba zabúdať ani na skvelé účinky na vlasy.

Kde rastie?

Rastie po celom svete. Na Slovensku sa vyskytuje takmer všade, v záhradách, na lúkach, v lese. Darí sa jej predovšetkým na vlhších miestach.

Kedy rastie?

Rastie od apríla do konca septembra. Približne 20. mája sa končí vhodné obdobie z hľadiska konzumácie, pretože neskôr už rastliny obsahujú priveľa spomínaných dusičnanov. Na mladé výhonky sa potom oplatí vybrať opäť až v septembri. Vtedy sa oplatia zbierať aj semienka žihľavy.

Kedy ju zbierame?

Najlepšie keď je mladá a ešte nerozkvitla. Vtedy má aj najväčšiu silu a nízky obsah dusičnanov.