Kráľovstvo husaciny otvára brány po celý rok

1956

Za vychýrenými špecialitami cestujú ľudia z celého sveta. Vedeli ste, že Kráľovstvo husaciny je iba na skok od Bratislavy?

Hlavná sezóna husacích hodov začína na prelome augusta  a septembra a končí s príchodom marca. Vôňa husí sa však z grobských dvorov šíri po celý rok a vy si môžete tento tradičný gastrozážitok dopriať (na objednávku) kedykoľvek.

Slovenský Grob je neveľká dedinka medzi Pezinkom a Sencom a je známa ako „Kráľovstvo husaciny“. Dokazuje to aj socha husi, ktorú pri prechádzke hlavnou ulicou určite neprehliadnete. Chovajú tu tie najväčšie a najchutnejšie, ktoré s hrdosťou a láskou pečú už 120 rokov.

Grobská tradícia začala tým, že v piatok domáce gazdinky upiekli hus a v krojoch ju ponúkali okoloidúcim priamo zo svojich dvorov. Návštevníci sa dobre najedli a odniesli si pekné spomienky, odovzdali dobré odporúčanie.

Tradičné rodinné recepty sú najväčším pokladom husacinárov a vy tak môžete ochutnať chrumkavú husacinu, voňavú pečienku a slávne grobské lokše aj dnes. Zapíjať budete ostrým pivom alebo lahodnými malokarpatskými vínami.

Biele alebo červené? Malá zaujímavosť, na ktorú sa hostia často pýtajú. Odpoveď je „biele aj červené“. Biele je vhodnejšie s pevnejšou kyselinou, červené jemnejšie, ovocné.  

Vyberte sa na grobské špeciality do niektorej z rodinných reštaurácií z Cechu husacinárov. Je to záruka, že na stôl dostanete dozlatista upečenú kvalitnú hus, na ktorú dlho nezabudnete. Reštaurácie nájdete TU. Je ich takmer 30, všetky majú príjemnú rodinnú atmosféru a pritom je každá niečím výnimočná.