Nebalené pečivo nepredstavuje hrozbu

3894

Sú nebalené potraviny v situácií šíriaceho sa koronavírusu pre nás nebezpečnejšie? Túto otázku rieši v posledných dňoch nejeden z nás. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR je prenos koronavírusu potravinami nepravdepodobný. Neexistuje žiadny dôkaz, že nebalené potraviny by boli zdrojom prenosu koronavírusu.

Nebalené pečivo teda nepredstavuje hrozbu pre spotrebiteľov a nie je potrebné ho baliť.

Pri manipulácií s nebalenými potravinami však treba dodržiavať doporučené hygienické opatrenia. K dispozícií pre zákazníka by mali byť pomôcky ako kliešte, jednorazové rukavice a sáčky.

Taktiež sa odporúča, aby sa nie len pracovníci, ale aj zákazníci obchodov správali zodpovedne a dbali na zvýšenú hygienu. Pre zabezpečenie maximálneho zníženia prenosu pri predaji nebalených výrobkov, ako je napríklad pečivo, je dôležité, aby mali zákazníci zakrytý nos a ústa rúškom, šálom a na rukách jednorazové rukavice.

Ak si chcete byt istý, že na pečive sa nenachádza žiaden vírus, stačí ho dať do rúry na približne 2 minúty na 70 stupňov. Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom bude aj voňavé a chrumkavé.

Zdroj: ŠVaPSSR