Od piatka 19. mája čaká Bratislavu jedinečný gastronomický festival

1320
Mirror Hospitality Expo

Od piatka 19. mája čaká Bratislavu a okolie jedinečný gastronomický festival Mirror Hospitality Expo 2023, počas ktorého sa predstavia svetové mená barmanského, kuchárskeho či someliérskeho umenia. Na Slovensko prídu skúsení profesionáli, ktorí nás reprezentujú aj mimo našich hraníc a zároveň sa predstavia svetoví odborníci, ktorí hosťom pripravia tie najnezabudnuteľnejšie zážitky.

Ochutnajte jedlá od fantastických kuchárov

Program začne v piatok 19. mája doobeda, kedy dostanú príležitosť študenti stredných škôl dozvedieť sa viac o barmanských, kuchárskych i someliérskych skúsenostiach. Pozrú sa aj na desať najlepších mladých ľudí zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska, ktorí budú súťažiť pred profesionálmi na historicky prvej medzinárodnej barmanskej súťaži u nás. „Aj takouto formou chceme zvýšiť záujem a atraktivitu práce v sektore, ktoré dnes trpí nedostatkom kvalitných ľudí,“ hovorí Peter Marcina z Mirror baru hotela Radisson Blu Carlton, ktorý podujatie organizuje.

Od obeda čaká na hostí kuchárska šou, počas ktorej sa naživo predstavia špičkoví slovenskí i zahraniční kuchári. Túto časť zastreší jeden z najznámejších slovenských kuchárov Martin Záhumenský, ktorý je spoluorganizátorom podujatia. Martin získal v roku 2015 prestížne ocenenie kuchár Veľkej Británie – UK Game chef of the Year, čím sa zapísal do londýnskej gastro scény ako jediný cudzinec v histórii. Študoval aj na University of West London, kde získal množstvo vedomostí a skúseností, ktoré si ďalej zdokonaľoval najmä v reštaurácii Gordona Ramysayho či v michelinských reštauráciách. S Martinom sa predvedie svetoznámy kuchár Marco Pierre White, ktorý sa vo veku 33 rokov stal prvým britským šéfkuchárom s troma hviezdami Michelin.

Okrem toho sa počas tejto časti predvedú ďalší oceňovaní kuchári. S Martinom Novákom a Petrom Brachom ochutnajú návštevníci rakúsko-uhorskú kuchyňu a s Danielom Tilingerom a Jozefom Brezom zas vyskúšajú inovácie slovenskej kuchyne. Našu modernú kuchyňu predvedú Lukáš Hesko a Peter Slačka. Dvojica Gabriel Kocák a Michal Konrád si zaexperimentujú a pripravia fusion slovenských jedál.

Za barom zahraniční hostia, aj svetoznámi Slováci

Medzinárodné zastúpenie svetovo najlepších barov určite zosobňujú hostia z 13. najlepšieho baru sveta Hanky Panky. Sú nimi Ismael Martínez a David Negrete Lopez, obaja z Mexika. Nebude chýbať Joe Schofield z Manchesteru, ktorého ocenili jednou z najprestížnejších cien, aké môže jednotlivec získať – cenou medzinárodný barman v súťaži Tales of The Cocktail Spirited Awards. Krátko na to obdržal rovnako prestížny titul Bartender’s Bartender at The World’s 50 Best Bars 2018. Je prvým človekom v histórii, ktorý vyhral obe ocenenia. Návštevníci si môžu vychutnať aj drinky, ktoré im pripraví Cesár Montilla. Narodil sa vo Venezuele, ale jeho profesionálna kariéra sa začala v Európe. Teraz pracuje ako manažér v katalánskom bare Dr. Stravinsky. Cesár sa spolupodieľal aj na projekte Dr. Bartender, ktorý sa zameriava na tých, ktorí sa chcú stať v barovom svete skutočnými profesionálmi.

Zo susednej Českej republiky príde úspešný barman Vítězslav Cirok, ktorý sa svojím talentom, pracovitosťou a vytrvalosťou vypracoval medzi českú barmanskú elitu. Z Maďarska zavíta Zoltán Nagy z budapeštianskeho Boutiq`Bar, ktorý založil v roku 2008. Zoltán je členom rôznych súťaží, napríklad Tales of Coctail Commitee, či členom poroty World’s 50 Best Bars. Je tiež spoluautorom dvoch koktailových kníh v Maďarsku a vedie niekoľko seminárov a majstrovských kurzov po celom svete. Poľsko zastúpi Alicja Baczyk, ktorá v Krakove riadi bar nedávno zaradený medzi 50 najlepších na svete. Minulý rok dokonca ako prvá barmanka vyhrala poľské kolo svetovej súťaže Diageo World Class.

Počas Mirror Hospitality Expo nemôžu chýbať ani Slováci, či už pracujúci doma alebo tí, ktorí sa rozhodli úspešne preraziť v zahraničí. Legendou medzi slovenskými podnikmi je nitriansky bar Záhir, ktorý vedie Ľuboš Rácz, jedna z popredných osobností slovenského barového priemyslu. V minulosti získali podniky pod jeho vedením viacero cien a Ľuboša ocenili aj za celoživotný prínos k rozvoju barovej kultúry u nás. Dnes vedie vlastnú barovú školu. Pod jeho vedením pracoval ďalší hosť Mirror Hospitality Expo Maroš Potůček, ktorý pôsobí v Londýne v bare Termini. Z austrálskeho Sydney príde Martin Hudák. Vďaka konceptu Maybe Sammy dostal ocenenieBest New International Cocktail Bar 2019 a tiež najlepší austrálsky bar. Pred troma rokmi získal 11. miesto medzi 50 najlepšími barmi sveta.

Nabitý program pre návštevníkov

Počas celého víkendu čaká na každého, kto si zakúpi vstupenku, aj možnosť zúčastniť sa série vzdelávacích prednášok, masterclassov a guest shiftov vo viac ako 15 zapojených prevádzkach v Bratislave a širšom okolí. Ich zoznam nájdu záujemcovia na gastronomickej mape, ktorá je súčasťou festivalu. Špeciálni hostia im pripravia nezabudnuteľné zážitky a na mieste ich zapoja priamo do deja. Nebudú chýbať degustácie, či interaktívne zážitky. V nedeľu 21. mája si zas môžu vypočuť príbehy úspešných Slovákov na talkshow Slováci v zahraničí live.

„Veľmi sa teším, že môj podcast Slováci v zahraničí bude naživo, a práve v tejto “hospitality edition” sa na jednom pódiu stretnú slovenské barové osobnosti zo Sydney, Osla, Londýna aj Berlína. Ich prácu poznám veľmi dobre, všetci reprezentujú Slovensko na najvyššej úrovni, ale s pokorou a pracovitosťou a verím, že budú inšpiráciou nielen pre odbornú verejnosť, ale aj pre všetkých hostí,“ hovorí Oli Džupinková z rádia Expres, ktorá bude talkshow moderovať.

Mirror Hospitality Expo vyvrcholí v utorok večer, kedy sa uskutoční slovenské kolo svetoznámej barmanskej súťaže Diageo World Class. World Class je uznávanou autoritou v nápojovom priemysle, na ktorú sa obracajú spotrebitelia pri hľadaní informácií o najnovších nápojoch, trendoch, receptúrach koktailov a prehľadoch v odvetví. Víťaz slovenského kola nás bude reprezentovať na svetovom finále. Počas večera sa predstaví aj Adrián Michalčík, aktuálny držiteľ titulu najlepší barman na svete.

O ľudí z gastrosektora je záujem

„Posledné tri dekády bolo stredné odborné školstvo zanedbávané. Pritom dopyt po jeho absolventoch je obrovský. V roku 2018 sme naštartovali reformu župného školstva a pracujeme na tom, aby boli odborné školy pre študentov atraktívne, kvalitné a moderné. Nárast počtu prihlášok o vyše tretinu za posledných päť rokov svedčí o tom, že sme na dobrej ceste. Jedným zo sektorov, ktorý trpí nedostatkom kvalitných ľudí, je aj gastro. Sám som počas študentských čias pracoval ako barman a môžem povedať, že to nie jednoduché povolanie. Mladý človek si však vie pekne zarobiť, cestovať po svete, spoznávať ľudí i krajiny. Do života sa mu otvoria veľké možnosti,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

So vstupenkou dostanete viac

Počas festivalu Mirror Hospitality Expo 2023 môžu návštevníci využiť ponuku gastro prevádzok pred hotelom Radisson Blu Carlton na Hviezdoslavovom námestí. Vstup na túto časť podujatia je voľný. Hostia môžu rovnako navštíviť spolupracujúce prevádzky po celom meste. Avšak každý, kto si zakúpi vstupenku buď na jeden deň alebo na celé podujatie, získa viacero výhod.

„Okrem toho, že v partnerských baroch a reštauráciách dostane špeciálne menu za zvýhodnených podmienok, môže sa zúčastniť na seminároch, masterclassoch či na talkshow. Keďže tieto aktivity budú v uzavretých priestoroch s obmedzenou kapacitou, odporúčame zapísať sa na podujatia cez web,“ odporúča Peter Marcina. Registrácia tých, ktorí si lístky zakúpia, bude vo vstupných priestoroch hotela Radisson Blu Carlton vyzdobených kvetmi od firmy Curel. Kompletný program s rezervačnými formulármi, ako aj informácie o hosťoch, či o možnosti zakúpiť si vstupenky nájdu návštevníci na webe podujatia www.mirrorhospitalityexpo.com alebo na profile podujatia na sociálnej sieti Instagram.