V sobotu bude pod Devínom festival ríbezľového vína

1342

Tohtoročné Devínske ríbezľové vinobranie 2021 je aj oslavou 100-ročnej tradície ríbezláku, ktorý vznikol v roku 1921 zásluhou Devínčana Aloisa Sonntaga.

Oslávte 100 rokov Devínskeho ríbezláku na prvom vinobraní v regióne. Čaká vás víno a burčiak z ríbezlí aj hrozna najrôznejšie dobroty hlavne od malých producentov a viacero dôkladne vybraných hudobných skupín a sólistov na pódiu. Podujatie vzniklo spojením dvoch tradičných akcií: Ríbezľový Devin a Tradičné devínske vinobranie.

Čo sa týka hudobného programu, ide skôr o malý festival s kvalitnou produkciou, ktorá má ambície uspokojiť rôznorodé skupiny návštevníkov. Úvod bude patriť súboru Salamander 80’s Orchestra a ich cover verziám. Orchester Jeana Valjeana je nová hviezda slovenskej scény a o 16:00 rozpumpuje aj vinobranie svojim energickým funkom. Traja vynikajúci hudobníci – Peter Luha, Marian Jaslovský a Andrej Jeriga predvedú verzie známych aj menej známych skladieb v originálnej podobe. M.U.S – Michaela Husárová je pozoruhodná speváčka a jej komorné vystúpenie bude nepochybným prínosom podujatia. Záver bude patriť dobre známemu Preßburger Klezmer Bandu, pretože klezmer patrí k Prešporku tak, ako ríbezlák.

Aj gastronomická časť vinobrania sa vyhýba obvyklým zvyklostiam takýchto podujatí. Bratislavská kaviareň Franz Xaver Messerschmidt príde so širokou ponukou zmrzlín a sorbetov s akcentom na ríbezľové. Mari Kiri Bistro pripraví širokú ponuku vinárskych dobrôt a špecialít spod viechy. Chez Amélie crêperie ponúkne legendárne bretónske palacinky s originálnymi plnkami, v ponuke budú aj s ríbezľovým džemom. Kváskové & Láskové je pekáreň, ktorá pečie poctivé produkty. Špeciálne pripravili aj ríbezľové dobroty, ale ponúknu aj slané jedlá, napríklad podplameníky. Doriscookies príde s obľúbenými koláčikmi. Nebudú chýbať ani syry a mäsové produkty. A to je len časť gastroponuky.

Devín a jeho ríbezľová história

Devín je starobylé vinárske mestečko s históriou vinohradníctva siahajúcou do 2. st. p. n. l.. V stredoveku vraj bolo devínske víno výnimočne dobré a vychýrené, takže ho v roku 1688 cisár Leopold dovolil predávať v sudoch pod ochrannou známkou. Zaslúžili sa o to najmä výborné prírodné podmienky – mimoriadne vhodné podložie, ideálna orientácia svahov Devínskej Kobyly na juhozápad a blízkosť veľkej rieky Dunaj, ktoré z Devínskej Kobyly robia jedinečný vinársky terroir.

Od roku 1921 sa Devín stal široko-ďaleko známy aj novým druhom vína – ríbezľovým. O vznik tohto regionálneho fenoménu sa zaslúžil Devínčan Alois Sonntag, ktorý využil prebytok ríbezlí pestovaných na Devínskej Kobyle a založil veľkovýrobu ríbezľového vína, ktoré sa rýchlo stalo tradičnou regionálnou špecialitou. Na vinobraní si pripomenieme 100. výročie tohto výnimočného gastropríbehu.

Vzhľadom na aktualizované nariadenie vlády SR z 10. augusta 2021 presunuli organizátori podujatie do uzavretého areálu záhradnej reštaurácie THEBENER (Devínska viecha sv. Urbana), kde sa často konajú vinárske podujatia devínskych vinárov a je možné zabezpečiť plnenie bezpečnostných a zdravotných opatrení pre návštevníkov aj v prípade, že by v čase podujatia svietil oranžový semafor. Pred vstupom do areálu bude k dispozícii zdravotná služba, ktorá v prípade potreby bude návštevníkom poskytovať aj rýchle COVID- testy.