V Bratislave vystúpi po prvý raz svetoznámy huslista Augustin Hadelich

736

V Bratislave prvýkrát vystúpi svetoznámy huslista Augustin Hadelich. Okrem koncertu bude viesť majstrovské interpretačné kurzy určené pre mladých huslistov. TASR o tom informoval huslista Pavel Bogacz ml. z občianskeho združenia Sinfonietta Bratislava.

Hadelich pricestuje na Slovensko na pozvanie občianskeho združenia, ktoré je organizátorom medzinárodnej vzdelávacej platformy Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov. Iniciatíva vznikla v roku 2013 s cieľom podporovať a rozvíjať vzdelávanie mladých slovenských huslistov prostredníctvom pozývania významných umeleckých osobností viesť majstrovské kurzy. Bratislavu vďaka tomuto projektu navštívilo viacero husľových virtuózov. Medzi nimi Julian Rachlin, Ilya Gringolts, Alexandra Soumm, Renaud Capuçon, Midori Goto, Shlomo Mintz, Josef Špaček, Vadim Gluzman či Vadim Repin.

Augustin Hadelich odohrá vo štvrtok 26. októbra sólový recitál vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici. Zaznejú diela Johanna Sebastiana Bacha, Eugena Ysayea, Coleridgea-Taylora Perkinsona a Davida Langa. Majstrovské interpretačné kurzy pod vedením umelca sa uskutočnia v piatok 27. októbra v čase od 9.00 do 13.00 h v Koncertnej sieni Dvorana na Vysokej škole múzických umení (VŠMU).

Augustin Hadelich patrí medzi najžiadanejších huslistov súčasnosti. Spolupracoval s takmer všetkými významnými svetovými orchestrami vrátane Viedenskej filharmónie, Berlínskej filharmónie, Symfonického orchestra Bavorského rozhlasu, Londýnskej filharmónie, Boston Symphony či New York Philharmonic alebo San Francisco Symphony. Narodil sa v Taliansku v roku 1984 nemeckým rodičom. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení vrátane Grammy. Od roku 2021 je profesorom na Yale School of Music.

Zdroj: TASR